Vagy a karácsonyi roham, vagy a kasszacsere marad el

Pénzcentrum2013. november 5. 17:04

A számítógép alapú, elektronikus naplóval felszerelt pénztárgépek esetében nem tartható az év végi határidő, a karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint.

Az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében a szövetség arra reagált, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közölte, nem tervezi az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésére vonatkozó határidők megváltoztatását, vagyis a kormány korábbi döntésének megfelelően a PC alapú, úgynevezett nagykasszák átállításának végső határideje 2013. december 31.

A minisztérium kiemelte: a tervezett szabályok szerint akár az üzlethelyiségének bezárására is számíthat az adózó, ha nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel.

Az OKSZ szerint az év végi határidő nem tartható, mivel a szükséges fejlesztések, átalakítások ugyan már megkezdődtek, de még messze nem zárultak le, a külső pénztárgépszállító szolgáltatók elhúzódó előkészítő tevékenysége miatt.

"A karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig. Az üzletbezárás pedig azt jelenti majd, hogy sok kis üzletben és nagyáruházban megáll az élet jövő év elejétől, vagy a bírság, vagy a bírság előli menekvés miatt" - írja a szövetség.

A kiskasszák esetében valóban lejárt az üzembe helyezési kód igénylése és a rendelés határideje, még augusztusban, valamint szeptemberben, ezeknél a pénztárgépeknél ugyanakkor jövőbeni átállási határidő nem létezik - fűzik hozzá. A nagyobb számú gyártás és értékesítés még nem indult meg, az új gépek leszállítása és bekötése az adóhatósághoz még hosszú hónapokig tart majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kisvállalkozások kénytelenek szembenézni azzal a bizonytalan helyzettel is, hogy egy pénztárgép forgalmazásának engedélyét bármikor visszavonhatja a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, amire volt is példa az elmúlt napokban, így bármelyik vállalkozás pénztárgép-megrendelése - és a befizetett előleg - egyik pillanatról a másikra odaveszhet.

A kiskasszák megrendelésére vonatkozó (egyébként már lejárt határidejű) követelményt az OKSZ szerint célszerű haladéktalanul törölni a pénztárgépekről szóló 3/2013. NGM rendeletből, felváltva az átállás, üzembe helyezés új, teljesíthető határidejével.

Azzal kapcsolatban, hogy a tervek szerint akár üzletének bezárására is számíthat az az adózó, amely nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel, az OKSZ kiemeli: a kiskasszák esetében nincs előírt jövőbeni átállási határidő, így bármelyik kisbolt azonnal bezárható, ha ilyen tartalmú rendeletet alkot a szaktárca, hiszen az átállás eredeti határideje 2013. május 1., a türelmi időszak augusztus 31. volt, amelyek már rég lejártak.

Címkék:
kkv, online pénztárgép,