Kiderült, hogy hova került az ingyenhitel 91 százaléka

Pénzcentrum2013. október 11. 12:43

Hosszú hallgatás után ma elárulta az OTP, mekkora összegre szerződött le a Magyar Nemzeti Bankkal. Kiderült, hogy a bankok közül a legnagyobbra, így a Növekedési Hitelprogram első szakaszának bankok közötti megoszlását 91%-ban megismertük.


Az OTP az MNB Növekedési Hitelprogramjának első szakaszában a hitelintézetek közül a legmagasabb keretösszegben vállalt hitelkihelyezést a hazai vállalkozások körében, összesen 97 milliárd forint értékben. Az OTP a források 78%-át az I. pillér keretében allokálta, ennek újabb 70%-át új hitelkihelyezésre fordította, továbbá az új kihelyezések 50%-a új fejlesztések, 50%-a forgóeszközök finanszírozását szolgálta - közölte a társaság. Bár rövid idő állt rendelkezésre a felkészüléshez a vállalkozások és a bankok számára egyaránt, ki tudták helyezni a rájuk allokált keret 100 százalékát.

Az OTP után a K&H, majd a Takarékbank és a hozzá kapcsolódó takarékszövetkezeti integráció szerződött le a legnagyobb arányban a Növekedési Hitelprogram első, 750 milliárd forintos szakaszára - derül ki a Portfolio.hu gyűjtéséből. Piaci részesedésükhöz képest magas volt a programban a takarékszövetkezetek, valamint a kis- és közepes méretű bankok részaránya. Információink szerint a program 425 milliárd forintos első pillérét teljes egészében, 325 milliárdos második pillérét pedig nagyjából 250 milliárd forint összegben használták fel a bankok, így a program teljes kihasználtsága 90% körül volt.


Időközben (október 1-jén) elindult a program második szakasza is, amelyben első körben 500 milliárd forintot, 2014 végéig összesen pedig 2000 milliárd forintot tervez szétosztani a jegybank. A második szakaszban már nincs kvótarendszer, vagyis "érkezési sorrendben" kaphatják meg a bankok a 0%-os kamatozású hitelt, hogy azt 2,5%-os maximális kamatozás mellett továbbadják a kis- és középvállalkozások számára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MNB Növekedési Hitelprogram második szakaszában a bankok az eddig kihelyezett KKV hiteleiknek megfelelő mértékű teljes keret erejéig vehetnek részt. Az OTP-nél felhívták a figyelmet, hogy a program második szakaszában a pillérek tartalma változik: I. pillérből új hitelt lehet igényelni, míg a II. pillér forrásait hitel kiváltásra lehet felhasználni 90/10%-os megoszlásban. Pozitív változásnak értékelték a második szakaszban, hogy a programra jelentkező ügyfélnek csak a hitelszerződés megkötésekor kell a KKV kritériumoknak megfelelni, azt követően nem, tehát a hitel felvételével már nincs korlátja a cégek növekedésének.

Klikk a képre!

Címkék:
mnb, hitelprogram,