Túljelentkezés: sok kis- és közepes vállalat szeretné az olcsó hitelt

Pénzcentrum2013. május 29. 10:05

Júniustól indul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három pillérből álló hitelprogramja, melynek keretében a kis- és közepes vállalatok 3 millió és 3 milliárd forint közötti összegre pályázhatnak. A jegybanki szándék szerint ez a középvállalatok fejlesztési és forgóeszközhitel-forrásait teremtheti meg. Ma újabb változásokat jelentettek be.

Matolcsy György, az MNB elnöke szerdai tájékoztatóján elmondta, hogy intenzív párbeszéd és tárgyalássorozat zajlott az elmúlt hetekben az MNB és a bankok, illetve a bankok és a kkv-ügyfelek között. Olyan sikeres volt ez, hogy az I. és a II. pillér keretében is nagyobb forrást igényeltek a bankok, mint az MNB által eredetileg meghirdetett 500 milliárd forint.

Így a Magyar Nemzeti Bank 50 százalékkal, 750 milliárd forintra emelte meg a növekedési hitelprogram első két pillérének keretösszegét - jelentette be Matolcsy György. Az első pillér keretösszege 70 százalékkal, 425 milliárd forintra, míg a második pilléré 30 százalékkal, 325 milliárd forintra emelkedik.

A jegybankelnök jelezte, hogy eredetileg arra számított az MNB, hogy a pénzintézetek mintegy kétharmada vesz részt a programban, ehhez képest 90 százalékos a részvételi arány.

A hitelprogramról bővebben

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A program I. pillérének keretében a KKV- k hitelezésének élénkítése érdekében a jegybank kedvezményes kamatozású refinanszírozási hitelt nyújt a hitelintézeteknek, amit a hitelintézetek továbbhiteleznek a KKV-knak. A Növekedési Hitelprogram keretében nyújtott kedvezményes jegybanki finanszírozás a hitellel már rendelkező vállalatok finanszírozási költségeit csökkenti, illetve lehetővé teszi olyan projektek megvalósítását, melyek elindítását a magas finanszírozási költség eddig akadályozta.

A program II. pillére a KKV-k hitelein belül a deviza alapú hitelek arányának csökkenését kívánja elérni. A devizahitellel rendelkező kis-és középvállalkozások számottevő részének nincs természetes vagy mesterséges fedezete, így jelentős árfolyamkockázatnak vannak kitéve. A devizahitelek forintra váltása javíthatja az érintett vállalkozások hitelképességét, és kiszámítható gazdálkodást tesz lehetővé számukra.

Címkék:
hitel, vállalkozás, kkv,