Siess, százezreknek kell most azonnal pénzt átutalniuk!

Pénzcentrum2013. március 29. 11:08

Legkésőbb kora délután el kell utalniuk a vállalkozásoknak a kötelező kamarai hozzájárulást, hogy a március 31-ei határidőig teljesítsék az idei évi kötelezettségüket. Minden Magyarországon bejegyzett vállalkozásnak évi 5 ezer forintot kell fizetnie. Százezrek még a tavalyi összeget sem utalták át.

Még mindig meghaladja a százezret azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek ugyan a múlt évben elindították a kamarai regisztrációt, de nem fizették meg a kötelező hozzájárulást. Tavaly 622 ezren kezdték meg a regisztrációt, közülük a legfrissebb adatok szerint 502 ezer vállalkozás fizette meg az 5 ezer forintot, amiből összesen 2,51 milliárd forint bevételre tettek szert a gazdasági kamarák. Összesen 308 ezerre rúg azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek szerepelnek az állami nyilvántartásban, de nem regisztrálta őket a kamara. Ezeknek jelentős hányada nem is működik - tudtuk meg Dunai Pétertől, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkárától.

A tartozás adók módjára behajtható közteher. Az érintetteknek már kiküldték az értesítéseket, hogy jelentkezzenek be a területileg illetékes kamarákhoz, és azokat a vállalkozásokat is értesítették, amelyek ugyan regisztráltak, de nem fizették meg a hozzájárulást. A meg nem fizetett kamarai hozzájárulás behajtását a területi kamarák kezdeményezhetik a területileg illetékes adóhatóságnál. Erre a mai napig még nem került sor. A 2012-13 évekre be nem fizetett kamarai hozzájárulás behajtását a kamarák várhatóan május vége körül fogják kezdeményezni - válaszolta kérdésünkre a főtitkár.

Arra vonatkozó adatot viszont nem tudott mondani, hogy hány bejegyzett vállalkozás kért ingyenes segítséget a kamaráktól. A törvény alapján a kamarai nyilvántartásba bejegyzett vállalkozások a következő térítésmentes szolgáltatásokat igényelhetik: tanácsadás pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnerkeresés, pályázatfigyelés.

A kötelező kamarai hozzájárulás megfizetésével nem válik kamarai taggá a vállalkozás. Azok a vállalkozások, amelyek az önkéntes kamarai tagságot választják, térítésmentesen kaphatnak jogi tanácsokat, részt vehetnek a különböző kamarai fórumokon, rendezvényeken, segítséget kaphatnak a Széchenyi Kártya Program termékeinek ügyintézésében, Kamarai Tag- és Kedvezménykártyát kapnak, és különböző, jelszóhoz kötött információkat és szolgáltatásokat érhetnek el a kamarai portálon.

A területi kamara alapszabályában tagjai részére további térítésmentes szolgáltatásokat állapíthat meg. Részt vehetnek kamarai fórumokon, rendezvényeken, hazai és külföldi szakmai programokon, segítséget kaphatnak az okmányhitelesítésben, származási- és vis maior igazolások kiadásában, igénybe vehetnek hirdetési lehetőségeket a nyomtatott és elektronikus hírlevelekben, kamarai kiadványokban, rendezvényeken, tanácsokat kérhetnek különféle pályázatokhoz, és a közbeszerzésekről szóló külön törvény alapján gyakorolhatják a kereskedelmi és iparkamarát megillető jogosultságokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) honlapján található tájékoztatóból kiderül, hogy a BKIK létrehozott egy ingyenes közösségi hálózatot, az Innoinfo-t (www.innoinfo.eu), amely az üzleti partnerkeresést segíti. Honlapjukon (www.bkik.hu/palyazatfigyelo címen) pedig folyamatosan frissített pályázatokat ígérnek, de a palyazatkereso.mkik.hu oldalon is keresgélhetnek a vállalkozások. Üzleti partnerek után pedig a www.uzletahalon.hu/hu oldalon is kutathatnak.

A regisztráció menetéről ITT OLVASHATSZ: Itt az újabb sarc a vállalkozások nyakán: mit kapnak cserébe?

 

Címkék:
kkv, kamara,