Minimálbér-emelés: így kaphat támogatást a céged

Pénzcentrum2013. március 28. 14:07

Április második felétől igényelhetik a 11 meghatározott ágazatban tevékenykedő vállalkozások a minimálbér-emelés végrehajtása miatt megnövekedett terheik csökkentését szolgáló támogatást, amit várhatóan májustól kapnak meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kormány március 27-i ülésén döntött a minimálbér és a garantált bérminimum idei emelésének egyes ágazatokban történő támogatásáról. A döntés szerint abban a 11 ágazatban kerül sor a legkisebb bérek emelésének első félévi költségének támogatására, amelyekről tavaly év végén megállapodás jött létre a kormány és a Versenyszféra Állandó Konzultációs Fórumán.

A kormány intézkedésének következtében a minimálbér emelésére leginkább érzékeny munkahelyeken 260 ezer fő munkahelyének a megőrzése biztosítható.

A támogatásról a kormányrendeletben részletezettek szerint a munkáltató által benyújtott kérelem alapján a munkaügyi központ dönt. A vonatkozó jogszabályok hatályba lépését követően várhatóan már április második felétől lehet majd a kérelmeket benyújtani.

A folyamatos elbírálást követően előre láthatóan májustól kapják meg a vállalkozások a támogatást, amely egy összegben kerül folyósításra, és kizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum emelés bér- és járulékköltségeinek fedezetére használható fel. A támogatás felhasználásáról augusztus végéig a munkáltatóknak el kell számolniuk a munkaügyi központ felé.

A TEÁOR-szám szerint kedvezményezett ágazatok a következők:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- Élelmiszergyártás
- Textilgyártás
- Ruházati termékgyártás
- Bőr-, bőrtermék-, lábbeli-gyártás
- Fafeldolgozás
- Bútorgyártás
- Épületek építése
- Speciális szaképítés
- Kiskereskedelem
- Szálláshely-szolgáltatás
- Vendéglátás

 

Címkék:
kkv, minimálbér,