Kiderült, honnan származik a magyar lóhús

Pénzcentrum2013. március 26. 12:09

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatot folytat a Nagy-Britanniában talált magyar eredetű lóhússzállítmány ügyében - közölte Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. Az államtitkár tájékoztatása szerint a Nébih eddigi vizsgálata kiderítette, hogy honnan származik a termék.

Az államtitkár elmondta: Magyarországra a jelzés - azaz, hogy az Egyesült Királyságban magyar eredetű lóhúst találtak - az unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül érkezett. A jelzés szerint egykilós csomagolású kockázott marhahúsként feltüntetett termékről van szó, amely azonban száz százalékban lóhús.

Magyar lóhús Nagy-Britanniában
A múlt héten jelentette be a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA), hogy gyanús Magyarországról származó hússzállítmányt vont ki a forgalomból. Az FSA mintegy száz kilogrammnyi hamisan címkézett, kockázott lóhúst talált Magyarországról, amelyből csaknem negyven kilót adtak el Liverpoolban és Prestonban. Az FSA közölte, hogy a fennmaradó mennyiséget lefoglalta, az esetről pedig értesítette az Európai Bizottságot és a magyar hatóságokat.


Az államtitkár tájékoztatása szerint a Nébih eddigi vizsgálata kiderítette, hogy a termék - HU 808-as jelzés birtokosától - kemenesmagasi Fehérpecsenye Kft-től származik. Ez az áru továbbkerült egy dunakeszi hűtőházba, ahonnan a Hús Depó Kereskedelmi Kft. kapta meg, majd Nagy-Britanniában a Hungarian Food Ltd. forgalmazta tovább.

Az áru csomagolási dátuma 2012. 03. 23., Magyarországról az árut a papírok szerint 2012. 04. 24-én adták el, a minőség-megőrzési idő pedig 2013. 03. 23-án járt le. A Nébih tudomása szerint összesen mintegy 100 kilogrammnyi áruról van szó, amelyből 40 kilogrammot értékesítettek.

Címkék:
vásárlás, BOTRÁNY, kkv, élelmiszer,