Forintosítanák a kkv-k devizahitelét is

Pénzcentrum2013. március 12. 13:03

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara keddi rendezvényén beszélt a devizahitelek kérdéséről is. Ennek kapcsán arra mutatott rá, hogy az ország nem tudja kihasználni a saját maga számára a saját valuta előnyét a devizahitel csapda miatt. Ígéretet tett arra, hogy még ebben a félévben program indul a kis- és középvállalkozások számára a devizahiteleik forintra váltása ügyében.

"A devizahitel kérdése alapvetően szuverenitás kérdése. Hiába van saját valutánk, ami az eurózónához képest most előny lenne, ezt nem tudjuk kihasználni a saját magunk számára, mert devizahitel csapdában vagyunk" - magyarázta Orbán Viktor. "Ezért kell kimenteni a családokat a devizahitel csapdából és az államadósságnál is ezért egyértelmű a törekvésünk, a devizaadósság arányát csökkentjük" - tette hozzá.

"A fogyasztási hitelekkel nem tudunk foglalkozni. Ellenben foglalkoznunk kell a kisvállalkozások devizahiteleivel. Fiskális eszközökkel nem tudtunk eddig semmi tenni ebben az ügyben, de az igazság az, hogy nem volt több pénz a költségvetésben. De kell találnunk még ebben a félévben olyan pénzügyi programokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a kis- és középvállalkozások át tudják váltani a korábbi devizahiteleiket forinthitelekre" - vetítette előre Orbán. "Ezeknek a programoknak még ebben a félévben el kell indulniuk, ez lesz az új nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály feladata" - fűzte hozzá a kormányfő.

Címkék:
hitel, devizahitel, kkv,