Krematórium épülne a játszótér mellé

Magyar Hírlap2012. május 22. 09:14

Két hónapja áll a krematórium építése a Veszprém megyei Király­szentistvánon. A beruházás nagy port kavart a településen. A beruházó pár száz méterre a lakóházaktól, a település közparkja és egy játszótér mellé akart halotthamvasztót építeni - írja a Magyar Hírlap.

A polgármester és a falu lakossága minden létező fórumon tiltakozott a beruházás ellen. A Belügyminisztérium nemrég készített egy rendelettervezetet, amely módosítaná a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényt. A módosítás értelmében, ami szeptembertől lenne hatályos, "temető területén kívül, fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény, szanatórium, szociális ellátó intézmény, lakó- és szállásépület, üdülő, oktatási, nevelési és kulturális intézmény, vendéglátóhely, vendéglátóüzlet ingatlanától számított ezerméteres távolságon belül hamvasztóüzem nem üzemeltethető".

A lap emlékeztet ugyanakkor arra, hogy a rendelet csak az újonnan épülő krematóriumokra vonatkozik, de kérdéses, hogy a királyszentistváni hamvasztó addigra rendelkezik-e majd érvényes működési engedéllyel.

A beruházó szerint ugyanakkor a határidőket tartani tudják, a kényszerszünet ellenére is.

 

Címkék: