Ez dübörög igazán a magyar egészségügyben

Pénzcentrum2012. március 22. 10:03

Mintegy 70 ezer fogászati beteg érkezett tavaly Magyarországra Nyugat-Európából, legtöbben Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból és Franciaországból − mondta a Napi Gazdaságnak Szűcs László, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. (OTI) elnök-vezérigazgatója.

Közel 2600 rendelő vagy fogászati vállalkozás működik az országban, ebből 500 foglalkozik − teljes bevételéhez képest nagy arányban − külföldi betegekkel. Ezek a rendelők évi mintegy 60-70 ezer fogászati turistát fogadnak, éves forgalmuk eléri a 65-70 milliárd forintot. A hazai 1200-1400 praxis negyede-harmada érdekelt a külföldiek kiszolgálásában, ezek összesen körülbelül négyezer embert foglalkoztatnak (a magyar betegekkel további 10 ezer dolgozó foglalkozik), egy részük tavaly az előző évhez képest megkétszerezte, megháromszorozta forgalmát.

Magyarország 2008-ra lett európai piacvezető a fogászati turizmusban, elsősorban a fapados légitársaságok megjelenésének köszönhetően a hazai fogászatok összesített piaci részesedése Európában megközelítette a 40 százalékot. A nyugati betegek 40−60 százalékot spórolhatnak, ha itt kezeltetik magukat, az OTI kutatásai szerint akkor indulnak el, ha legalább 2500 eurót megtakaríthatnak, átlagköltésük pedig fejenként 4500 euró (1,3 millió forint). A fogászati turizmus hajtóereje az implantátumbeültetés, illetve a nagyobb fogpótlási munkák − a külföldiek 90 százaléka ezért érkezik Magyarországra.

A fogászati vállalkozások március elsejétől pályázhatnak a turisztikai célelőirányzat fogászati turizmus fejlesztésére tavaly elkülönített egymilliárd forintos keretére.

Címkék: