20 százalékkal is csökkenthetik energiaszámláikat a kicsik

Pénzcentrum2011. október 20. 13:05

Akár 10 százalékkal is csökkenthetik villamosenergia-költségeiket azok a kis- és közepes vállalatok, amelyek áramszolgáltatót cserélnek - derül ki a felmérésekből. A váltástól sokan még mindig tartanak, pedig a szolgáltatócsere - amennyiben betartunk néhány alapvető szabályt - az engedéllyel rendelkező kereskedők körében kockázatmentes és egyszerű.

Akár 10 százalékkal is csökkenthetik villamosenergia-számlájukat azok a kis- és közepes vállalatok, amelyek áramszolgáltatót cserélnek - derül ki a felmérésekből. Egy 2012. január elsejével váltani készülő kis- és közepes cég körében végzett kutatás például azt mutatta, hogy átlagosan 8 százalékos áramköltség-csökkentés érhető el, a maximum pedig akár 20 százalék is lehet.

A váltástól ugyanakkor sokan még mindig tartanak. Az aggodalmak egyrészt az adminisztráció vélt bonyolultságához kapcsolódnak, másrészt az ellátásbiztonsághoz. Pedig egyiktől sem kell tartani. "A szolgáltatóváltás módja nem tér el az egyéb beszerzések gyakorlatától: egyszerűen, írásban felmondható az addigi szerződés, és megköthető az új a kiválasztott partnerrel, az ellátásbiztonságot pedig a jogszabályi keretek és a szigorú hatósági gyakorlat biztosítja" - mondja Kis Gergely, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. energiakereskedelmi igazgatója.

Ezzel együtt nem árt ugyanakkor, ha tisztában vagyunk néhány alapvető szabállyal. Betartásuk ugyanis nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a szolgáltatóváltás folyamatát:

- Miután eldöntöttük, hogy szolgáltatót váltunk, tekintsük át az áramfogyasztásunkat: mennyiségét, karakterisztikáját, az esetleges megtakarítási lehetőségeket! Ha kell, vegyük fel a kapcsolatot kereskedővel/kereskedőkkel - a szolgáltatók általában segítenek a kalkulációban.

- Tisztázzuk, hogy mi áll a meglévő szerződésünkben! Mikor, milyen feltételek mellett, milyen módon mondhatjuk fel? Ne valamely apróbetűs kitételen múljon a szolgáltatóváltás!

Tüzetesen nézük át az egyes kereskedők ajánlatait, szerződéses feltételeit! Figyelmesen hasonlítsuk össze, hogy kinél mit tartalmaz az ár! Válasszuk ki azt, akié minden körülményt figyelembe véve a legjobb ajánlat!

- Az új szerződés aláírását követően mondjuk fel szerződésünket a régi kereskedőnél! A felmondást postai úton, tértivevénnyel adjuk fel, illetve lehetőség szerint e-mailben is küldjük el korábbi kereskedőnknek. Feltétlenül kérjünk visszaigazolást, ha nem érkezik meg, kérjük újra!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- Az új kereskedő első számláján ellenőrizzük, hogy megfelelően számláz-e! Ha minden rendben, már csak az van hátra, hogy nap mint nap örüljünk a megtakarításnak...

A villamos energia szabad piaca 2003 óta nyitott, ám a legutóbbi időkig korlátozott maradt a kis- és középvállalati kör szolgáltatóváltási aktivitása; jellemzően a tőkeerős, a villamos energia piacát jól ismerő nagyvállalatok éltek a lehetőséggel. Az elmúlt időszakban ugyanakkor alapvető változás ment végbe, mind több kisebb cég vág bele a szolgáltatócserébe. Az okok egyértelműek: egyrészt megugrott a villamosenergia-kiskereskedők száma, ami élénkítette a versenyt, másrészt a piaci árszint is mérséklődött. A potenciált jelzi, hogy 10-15 ezerre tehető a váltani tervező cégek száma.

 

Címkék: