Példaértékű sikertörténet: magyar vállalkozásokat díjaztak

Pénzcentrum2011. március 15. 17:02

A Budapest Bank második alkalommal adta át a kis- és középvállalati ügyfelei körében meghirdetett Partner-díjat. Idén azon cégeket ismerte el, amelyek üzleti stratégiájuknak köszönhetően az elmúlt évek során rugalmasan reagáltak a gazdasági kihívásokra, ennek köszönhetően stabilak tudtak maradni. A pályázatokból kiderült, a siker egyik kulcsa a folyamatos fejlesztés, amely lehetővé teszi az új piacok meghódítását. A gazdasági válságból való kilábaláshoz a vállalati innováció erősítése, az új megoldások meghonosítása elengedhetetlen, ezért a fejlesztések támogatása egyre fontosabbá válik.

A bank vezetőiből és külső szakemberekből álló zsűri rangsorolása illetve a bank honlapján leadott szavazatok alapján a Partner-díj első helyezettje a fémmegmunkálással foglalkozó mezőberényi Fábafém Bt. lett. A főként autó-, elektronikai és építőipari beszállítóként működő cég pályázatának értékelésénél a zsűri több elemet is kiemelt: többek között, hogy mindig jókor, a változó környezetet felmérve váltottak a megfelelő irányba, például a bútorvasalat-gyártásról a hazai bútoripar meggyengülésekor sikeresen áttértek a fémforgácsolásra. Emellett a vevők elvárásaihoz pontosan igazodó saját fejlesztésű termelésirányítási rendszert hoztak létre, illetve tanulók foglalkoztatásával biztosítják a szakembergárda utánpótlását. Ezüstérmes lett az orvosi diagnosztikai termékeket gyártó budapesti 77 Elektronika Műszeripari Kft., míg harmadik helyen a váci székhelyű Naszálytej végzett.

"Az egyik közös elem, ami a nyertes vállalkozások stabilitását, növekedési képességét adja, az a folyamatos fejlesztés. Bár az elmúlt időszak elsősorban nem az innovációról, hanem a túlélésről szólt, azok a cégek, amelyek korábban jól gazdálkodtak forrásaikkal, a válság alatt is tudtak fejleszteni és ezáltal új vevőkre szert tenni" - mondta Tóth Viktor, a bank vállalati üzletágának vezetője. A K+F-be, az innovációba fektetés jelentős költségekkel jár, hozadéka viszont csak később jelentkezik. Ugyanakkor az innováció a gazdasági növekedés egyik legerősebb motorja, ennek révén a cégek versenyelőnyhöz jutnak, az egyre modernebb, kifinomultabb termékek és szolgáltatások által pedig hozzájárulnak az életminőség fejlődéshez.

 


A Partner-díj elnyerői az innováció számos területén mutattak példaértékű megoldásokat: a Fábafém a vállalatirányítási rendszer létrehozása mellett saját fejlesztésű célgépekkel teszi hatékonyabbá működését, a technológiai fejlesztéseket pályázati lehetőségek kiaknázásával valósítja meg. A 77 Elektronika minden termékét maga fejlesztette: vércukormérő és vizeletelemző készülékeit a világ számos kórházában és laboratóriumában használják öt kontinensen, 72 országban. A modernebb eszközök és berendezések kialakításáért egy 60 fős, fiatalokból álló kutató- és fejlesztőgárda felel, a cég éves árbevételének 8-9%-át forgatja vissza fejlesztésekbe - ez az arány többszöröse annak, amit egy átlagos hazai vállalat innovációba tud vagy hajlandó fektetni. A Naszálytej termékeivel élenjár az egészséges táplálkozás elősegítésében, a speciális fogyasztói igények kielégítésében. Számos sajátmárkás termékkel rendelkezik, a magyar piacon elsőként jelent meg laktózmentes és aloe vera tartalmú, valamint bio tejtermékekkel.

A teljes hazai vállalati szektort tekintve még jelentős lemaradás mutatkozik ezen a téren. Hazánkban a vállalkozások nagy részének mindennapi tevékenységében az innováció szerepe jóval csekélyebb, mint az EU-tagállamok többségében. A legalább 10 főt foglalkoztató vállalkozások közül csak minden ötödik innovatív, holott az unió régi tagországaiban az arányuk mindenütt meghaladja az egyharmadot. A vállalati K+F ráfordítások aránya 2004 óta folyamatosan emelkedve 2009-ben elérte a 46%-ot - ám még ez is elmaradást jelent a fejlett országoktól, ahol a vállalati részarány kétharmadon felüli.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennek javítása érdekében az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) önálló programot szentel a növekedés motorjának tartott tudomány és az innováció területének, emellett számos banki megoldás is a vállalkozások rendelkezésére áll a fejlesztéseikhez. A Budapest Bank tanácsadási és különböző finanszírozási szolgáltatásokat biztosít az ÚSZT pályázataihoz, hogy támogatassa az innováció és K+F terén aktív vállalkozásokat. Ezenkívül a banknál a normál saját forrású beruházási hitel lehetősége mellett az MFB kamattámogatott hitelei is elérhetőek az innovációs beruházásokra, amelyeket kiegészíthet EU-háttérrel (például a Jeremie-program) támogatott kezesség is.

"A válság első hulláma lecsengett, bizonyos szektorokban, mint például az exportra termelő cégeknél már növekedés is érzékelhető. Termékeinkkel, tanácsainkkal és a példaértékű üzleti megoldások megosztásával szeretnék elérni, hogy az exportcégek továbbra is megállják a helyüket a nemzetközi piacon, illetve hogy minél több vállalkozás tudjon innovációba kezdeni" - tette hozzá Tóth Viktor.

 

Címkék:
jeremie program,