Magyar bezzegcégek toplistája: százan a csúcson

Pénzcentrum/MTI2011. február 3. 13:32

Az elmúlt három hétben elvégzett vizsgálatok alapján eddig közel száz kereskedelmi és szolgáltatóipari vállalkozásnak van esélye arra, hogy felkerüljön a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) pozitív listájára - mondta el a szervezet főigazgatója.

Pintér István kifejtette: az eddigi gyakorlattal szemben nem a szankcionálásra, hanem a megelőzésre helyezi a hangsúlyt a hatóság, ezért is döntöttek úgy, hogy készüljön nyilvános lista azokról a vállalkozásokról, amelyek ellenőrzésekor pozitívak a tapasztalatok. Ez a lista az előzménye lesz a jövő évtől bevezetni tervezett fogyasztóbarát emblémának, amelynek részletes feltételeiről a vállalkozói szervezetekkel és a civil fogyasztóvédelmi szervezetekkel tárgyalnak majd.

A főigazgató azt mondta: az idén három országos témavizsgálat eredményeként kerülhetnek a cégek a névsorba. Vizsgálják az árképzés szabályainak betartását, a fogyasztók minőségi kifogásának kezelését és hozzáveszik majd a nyári idegenforgalmi ellenőrzések tapasztalatait.

 


Akkor kerülhet a listára egy-egy vállalkozás, ha a megyei felügyelőségek nem tárnak fel jogsértést, az előző egy évben nem szabtak ki szankciót, illetve ha nem volt megalapozott fogyasztói bejelentés. A hatóság ekkor ad ki egy igazolást, ami kifüggeszthető az üzletben, és az NFH honlapján is megtalálható lesz a cég neve.

Pintér István elmondta: azoknak a vállalkozásoknak, amelyekhez nem jutottak el az ellenőrök, de szeretnének szerepelni a pozitív listán, kérvényezniük kell az átfogó ellenőrzést. Ha mindent rendben találnak náluk, akkor ők is szerepelhetnek a névsorban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindezek után a jövő évtől tervezik a fogyasztóbarát embléma bevezetését, de ennek elnyeréséhez plusz szolgáltatásokat is fel kell mutatnia az adott vállalkozásnak. A hatóság elképzelései szerint ezeket a kezdeményezéseket a határmenti együttműködések keretében a szomszédos országokra is kiterjesztenék, ennek érdekében Szerbiával és Szlovákiával még az idén közös pályázatot nyújtanak be uniós forrásokra.

Pintér István az MTI kérdésére azt mondta: minden száz ellenőrzésből 30 esetében találnak hiányosságokat. A fennmaradó 70 százaléknyi vállalkozás közül nagyjából minden harmadik teljesíti mindazokat a kritériumokat, amelyek révén szerepelhetnek a pozitív listán.

 

Címkék: