Siker Szegeden: védett lett a paprika

Pénzcentrum/MTI2010. november 4. 13:32

Felvette az Európai Bizottság a "védett származási helyen előállított termékek" (appellations d'origine protégées, AOP) listájára a szegedi paprikát - jelentették be szerdán Brüsszelben.

A "szegedi paprika" kifejezés mellett külön regisztrálták ugyanebben a bejegyzésben a pontosabb meghatározást tartalmazó "szegedi fűszerpaprika-őrlemény" elnevezésű terméket is.

A védelem biztosítja, hogy az unióban nem lehet forgalomba hozni szegedi paprika néven olyan terméket, amely nem a megjelölt térségből származik.

A szegedi paprika hosszabb ideje küzdött az eredetvédelem megszerzéséért. Jaksa Lajos, az Országos Fűszerpaprika Tanács Egyesület elnöke tavaly januárban egy szegedi konferencián elmondta, a magyar terméknek már nem csak a spanyol paprikával kell megküzdenie a piacon: az olcsó kínai paprika átvette a dél-afrikai, és lassan a dél-amerikai import pozícióját is.

A magyar fűszerpaprika-termelés a hetvenes években még több mint 5500 tonna volt évente, a termelés a csúcsidőszakban 14 ezer hektáron történt. 2009-es adatok szerint mindössze ezer hektár volt a termőterület, 2008-ban az országban 1500 tonna fűszerpaprika termett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: