A magyar város, ahova özönlenek a milliárdok

Pénzcentrum2010. október 16. 10:32

Az elmúlt hetekben több nagyvállalat is bejelentette, hogy komoly beruházásokat tervez Tatabányán. A Grundfos és a Samsung is milliárdokat költ a hetvenezres megyeszékhelyen.

A szivattyúkat és motorokat gyártó dán Grundfos 2000-ben építette fel első, majd második szivattyúgyárát Tatabányán, 2007 szeptemberében pedig felavatta székesfehérvári gyárát. A két telephelyen a gyártóterület 65.000 négyzetméter, így Dánián kívül Magyarországon található a Grundfos legnagyobb gyártóbázisa, a termelés 95 százalékát exportálják. A vállalat létszáma eléri az 1800 főt, és az idén a tervek szerint nettó 85 milliárd forintos árbevételt érnek el. 



Nagyobb térképre váltás

A társaság a tavalyi 4 milliárd után, idén 3 milliárd forintot fordít beruházásokra Magyarországon. A 25 ország számára közmű- és épületgépészeti szivattyúkat, valamint az ezekhez elektromotorokat készítő cég tatabányai és székesfehérvári üzemeiben jövőre új berendezések sorozatgyártását kezdik meg.

Tatabányára egy másik nagyvállalat, a dél-koreai Samsung is beruházási terveket jelentett be. Az ipari parkban már elkezdődött a gyár építése, ahol elsősorban műanyag-alapanyagokat fognak előállítani különböző eszközökhöz. Az üzem alapterülete 7.325 négyzetméter lesz, várhatóan 2011 tavaszára készül el, és évi 20 ezer tonna műanyagot állít majd elő benne.

Az új gyáregységek az elkövetkező években várhatóan több száz új munkavállalóknak adnak munkát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tatabányára 1995-ban érkezett az első ipari beruházó. Az amerikai-német vegyes vállalat, a Suoftec Kft, zöldmezős beruházás keretében 10 millió német márkát fektetett be. 

Ezután özönleni kezdtek a nagy vállalatok a városba. Ma jelenleg több tucat nemzetközi ipari cégnek van üzeme a megyeszékhelyen. Ezek főként a következő területeken tevékenykednek: elektronikai ipar, gépipar, autóipari beszállítás, környezetvédelmi ipar, logisztika és idegenforgalom.

 

Címkék: