Levelet írt az APEH-adószámukért aggódhatnak a vállalkozások

Pénzcentrum2010. szeptember 3. 09:15

Körülbelül 40 ezer vállalkozás kapott levelet az adóhatóságtól az elmúlt napokban. Az APEH ebben arra szólítja fel őket, hogy elmaradt mérlegüket küldjék be a cégszolgálatnak. Ha valaki nem tesz eleget e kötelezettségének, felfüggesztik az adószámát. Végső esetben a cég törlésére is sor kerülhet.

A 400 ezer adózó magyar vállalkozás közül határidőre, azaz ezév május 31-ig 360 ezer küldte el mérlegét a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatához - értesült a Napi Gazdaság. Az a 40 ezer cég, aki kötelezettségének nem tett eleget levelet kapott az APEH-tól, hogy pótolja a mulasztását. Augusztus végéig ezt 15 ezren meg is tették. Aki viszont késlekedik, komoly kockázatot vállal. Ha a felszólítást követően 15 napon belül nem küldi el a mérleget, felfüggesztik a cég adószámát. Ha ennek ellenére sem küld mérleget, 60 nap múlva az adóhatóság a cég törlését kezdeményezi.

Augusztus végéig 16 ezer vállalkozás adószámát kellett felfüggeszteni és további 10 ezer ügy van folyamatban. A lépéstől a hatóságok azt remélik, hogy a rendszerből eltűnnek majd azok a vállalkozások, amelyek nem működnek vagy eleve fiktívek voltak.

Címkék: