Természeti csodáink veszélyben: mi lesz az Audi gyárral?

Pénzcentrum2010. augusztus 26. 09:32

Az Audi valószínűleg Magyarországon valósítja meg új autógyártó beruházását, azonban a kiszemelt győri telek természetvédelmi terület, ahol elvileg még házat sem lehet építeni - írja a Népszabadság.

Az Audi meglévő győri telephelyével kapcsolatban is hasonló problémák voltak, akkor azonban az autógyártó saját költségén telepítette át a veszélybe került növényeket.

A most szóban forgó terület, vagyis a győri Audi gyár melletti volt győrszentiváni lőtér jelenleg kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek számít, része a Natura 2000 hálózatnak, az Országos Területrendezési Terv alapján pedig az országos ökológiai hálózat magterülete, vagyis itt nem beépíthető.

Az illetékes Fertő-Hansági Nemzeti Park (NP) álláspontja szerint "az érintett terület beépítésével természeti értékeinek és élőhelyeinek nagy része megsemmisül, így az ott található természeti értékek helyreállíthatatlanul károsodnak". Annak ellenére, hogy az NP az eljárás felfüggesztését javasolta, a területrendezés folytatódott, mondván, "a tervezett fejlesztés hosszabb távon az életminőséget javítja, a városi lakosság terhelését csökkenti, és lehetőséget teremt az ökológiai egyensúlyhoz közelítő életmód kialakítására".

A Népszabadság információi szerint a terület átminősítésével kapcsolatos dokumentációt egy hete küldték ki Brüsszelbe: a papírokat a Soproni Egyetem készítette és a Fertő-Hanság Nemzeti Park véleményezte, ám például a civil szervezetek vagy a helyi lakosság képviselői nem tekinthettek bele. Így azt sem vizsgálta senki, hogy például megvalósulhat-e a beruházás a védett természeti értékek sérelme nélkül, illetve hogy milyen garanciákat tud nyújtani a beruházó a növények védelmében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A területen három veszélyeztetett faj - homoki nőszirom, homoki futrinka, magyar futrinka - és maga a sztyeppe tölgyes és homoki gyep mint élőhely és társulás képviseli a védett értékeket.

Címkék: