Kényszervállalkozókat szül a válság

Pénzcentrum2010. április 16. 09:32

A magyar vállalkozások többsége az alkalmazotti fizetések felvételére születik, vagyis kényszervállalkozás, melyek száma a válság következtében tovább emelkedett -írja a Népszabadság.

Itthon minden ötödik-hatodik magyar állampolgárra jut egy vállalkozás- derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból - ami összesen több, mint 1,68 millió regisztrált gazdasági szervezetet jelentett tavaly, szemben a két évvel ezelőtti 1,65 millióval.

A gazdálkodó szervezetek között azonban nagy számban vannak a kényszervállalkozók, kettős foglalkoztatásúak, akik vállalkozókként valójában csak fizetésüket veszik fel az őket alkalmazó cégtől. Erre lehet következtetni a leadott adóbevallásokból, mely szerint gazdasági tevékenységet valóban végző vállalkozások, azaz működő gazdasági szervezetek száma 2007-ben csupán 688 ezer volt. Ezek alapján a hazai vállalkozásoknak csupán alig több mint 40 százaléka végez érdemi tevékenységet.

Becslések szerint a valós kis- és középvállalkozások (kkv) száma 120-130 ezerre tehető, ráadásul az uniós mércével nagyvállalatnak tartott cégek száma ma Magyarországon alig haladja meg az ezret.

Az adócsalásba kényszerített munkavállalók legális foglalkoztatásba terelése a következő években nem lesz egyszerű folyamat. Most ugyanis nem várható a munkanélküliség olyan gyors csökkenése, mint 1993-94-et követően, amikor is a külföldi cégek nagy számban találták meg Magyarországot - véli Tóth István János, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének (MTA KTI) tudományos főmunkatársa.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az internetes cégtárat is működtető Opten Informatikai Kft. stratégiai igazgatója szerint a kényszervállalkozás Magyarországra jellemző probléma, a környező országokban, s különösen Szlovákiában a kedvező adórendszer miatt elvétve találni ilyet. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben több magyar cég is áthelyezte székhelyét Szlovákiába és munkavállalóit is ott jegyeztette be.

Címkék: