Milliárdok Miskolcnak: megújul a diósgyőri vár is

MTI2010. április 9. 10:02

Még ebben az évben megkezdődhet 2,5 milliárd forintból a diósgyőri vár újjáépítése és környékének rendezése, a Bükk keleti kapujában a Herman Ottó Emlékpark turista fogadóközponttá alakítása, a lillafüredi függőkert helyreállítása, kerékpártút építése a lillafüredi Palotaszállóig, és bükki tanösvények létrehozása - közölte Tompa Sándor, a térség országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormány március 26-i döntése alapján kezdődhet meg Miskolc csaknem 2,5 milliárd forint összértékű kiemelt turisztikai projektjének megvalósítása, az összegből mintegy 400 millió forintot áll a miskolci önkormányzat - mondta Tompa Sándor.

A projekt Miskolc két, országhatáron túl is ismert turisztikai helyszíne, a diósgyőri vár és Lillafüred komplex fejlesztését célozza meg, a munka várhatóan 2012. kora nyarára fejeződik be.

Tompa Sándor fogalmazása szerint a tervezett fejlesztések lényegében szervesen összekapcsolják a diósgyőri várat Lillafüreddel, ám míg előbbi főleg kulturális célú, az utóbbi ökoturisztikai jellegű. A cél egyértelműen az idegenforgalmi vonzerő növelése, minél többet mutassanak meg az idelátogatóknak, akik remélhetően a jelenleginél is több időt töltenek majd a térségben. A tervek szerint egyébiránt megújul a vár mind a négy szárnya, helyreállítják a lovagtermet, a kápolnát, kiállító tereket alakítanak ki, és háromezer férőhelyes külső várszínház is létesül egyebek mellett.

A vár és a lillafüredi Palotaszálló között kerékpárút épül, a Bükkben új tanösvényeket alakítanak ki, a régieket megújítják. Látogatóközponttá fejlesztik a Csanyik-völgyi feljáratnál lévő Herman Ottó Emlékparkot, az ország legnagyobb vízesése, a lillafüredi pedig technológiai fejlesztések révén akkor is látható majd, amikor a Szinva-patak vízhozama csekély.

Címkék: