Szenvednek a magyar bútorgyártók

Pénzcentrum2010. február 24. 09:17

Jócskán visszaesett a magyarországi bútorüzletek és -gyártók forgalma, a legtöbb piaci szereplőnél a tavalyi átlagos forgalomcsökkenés túllépte az 50 százalékot -írja a Napi Gazdaság.

A Balaton Bútor Kft. átlagosan 40 százalékos forgalomcsökkenést tapasztalt. Eszes Andrea gazdasági igazgató a Napi Gazdaságnak elmondta: A társaság belföldi értékesítésében a legnagyobb zuhanást a lakossági szegmens szenvedte el, de komoly kiesést jelentett a szállodaipari fejlesztések és beruházások elmaradása is. A cég létszáma 2008-tól kezdődően 210-ről 109 főre csökkent.

Erőteljes visszaesést tapasztalt a tavalyi első negyedév után Varga Ferenc, a Dimex Uno Kereskedelmi Kft. ügyvezetője is. A vállalkozás a létszámleépítések mellett a fejlesztések átütemezésére kényszerült 2009-ben, jelentős változásra pedig idén sem számít.

Új külpiaci szegmensek meghódításával kompenzálta a 18 százalékos hazai visszaesést a Kanizsa Trend Kft., az export 60 százalékos korábbi részaránya így öt százalékponttal emelkedett tavaly - mondta a Napinak Miklós Zsolt ügyvezető. A kft. nem kényszerült elbocsátásra, de a költségcsökkentés mellett több beruházást elhalasztottak.

Címkék: