Nem kerül magántulajdonba a Balatoni Halászati Zrt.

Pénzcentrum2010. február 23. 08:32

Hosszú évek után rendeződhet a siófoki székhelyű Balatoni Halászati (BH) Zrt. pénzügyi helyzete, miután a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) javaslatot fogadott el a társaság átalakításáról - írja a Napi Gazdaság.

A Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi ülésén ismertetett álláspont szerint miután a cég döntően Somogyban található tógazdaságaira, valamint halfeldolgozó üzemére tavaly kiírt pályázat eredménytelenül zárult, az NVT azt javasolja, hogy a vagyonelemek kerüljenek közvetlen és tartós állami tulajdonba, értéküket pedig beszámítanák a BH-nak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel szemben fennálló tulajdonosi kölcsönébe.

A tavak egy részét vagyonkezelésbe, másik részét, valamint a cég halfeldolgozó üzemét bérbe adnák. Korábban úgy tervezték, hogy az ingatlanok eladásából a társaságnak lehetősége lesz a tulajdonosi kölcsönök visszafizetésére és pénzügyi helyzetének rendezésére. Elvi döntés született arról is, hogy a jelentős adósságot felhalmozó BH beolvad az Agrárgazdasági Vagyonkezelő Kft-be.

A BH átalakítása azt követően kezdődött el, hogy a cég 2008-at 881 millió forint nettó árbevétel mellett több mint 230 millió forint veszteséggel zárta. A BH-ból jogutódlással kivált a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., amelynek többek között feladata a balatoni horgászturizmus szervezése és a tó ökológiai állapotának megőrzése. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park irányítása alá került társasághoz tartozik a halőrzés és az állományszabályozó halászat, valamint a haltelepítés is. Az ezredforduló óta romló helyzetben lévő BH-nál csak a piaci tevékenység és az adósság maradt - számol be a lesújtó helyzetről a lap.

Címkék:
mnv zrt,