AIG-botrány: újabb százmilliós bónuszok

Pénzcentrum2010. február 3. 12:17

Újabb 100 millió dollárt költene az AIG a céges bónuszokra alig egy évvel azután, hogy az állami pénzből megmentett biztosító-óriás egy hasonló lépéssel teljesen kiakasztotta az amerikai közvéleményt és Washingtont.

Az ügyhöz közel álló források szerint a Pénzügyi Termékek divízió azon tagjai kapják meg a bónuszukat, akik beleegyeztek abba, hogy a két évvel ezelőtti megállapodásnál 10-20 százalékkal kevesebb bónuszt kapnak. Cserébe egy hónappal az előirányzott időpont előtt megkapják az összeget - írta a Washington Post.

Ugyanakkor az AIG vezetőit szorítja az idő, mivel ha nincs megegyezés a munkavállalókkal, március 15-ig csaknem 200 millió dollárt kénytelen kifizetni a Pénzügyi Termékek dolgozóinak bónusz formájában a korábbi szerződések alapján. Ez a divízió volt egyébként az, akinek kockázatos termékei miatt csaknem összeomlott a világ legnagyobb biztosítója 2008-ban.

A helyzet több okból is pattanásig feszült és botrányszagú. Az AIG-t ugyanis csak az adófizetők pénzéből odadobott 180 milliárd dolláros mentőcsomag tudta megakadályozni a szakadékba zuhanástól, ám a cég ennek ellenére tavaly márciusban 168 millió állami dollárt költött a bónuszok kifizetésére: ráadásul ugyanazon csoport tagjai kapták a pénzt, akik most is jogosultak a különpénzre.

A divízió jelenlegi dolgozóinak 97 százaléka beleegyezett abba, hogy 10 százalékkal alacsonyabb bónuszt kapjon, mint a szerződésben foglalt, azt viszont egy hónappal korábban. Nagyobb viszont a gond az azóta már távozott dolgozókkal, akiknek csak körülbelül 35 százaléka egyezett bele az alacsonyabb összegbe, mely esetükben 20 százalékos mínuszt jelent. Egyes volt munkavállalók akár a bíróságra is hajlandóak elmenni, hogy érvényesítsék igazukat a biztosítóval szemben, akinek így nem csak a tulajdonosként is érintett Washingtonnal és az amerikai néppel kell megküzdenie, hanem lehet, hogy a volt munkavállalóival is.

Címkék: