Elúszhatnak az uniós milliárdok

Pénzcentrum2009. december 14. 08:32

Szakmai körökben nő az aggodalom, hogy Magyarország nem lesz képes lekötni a kutatás-fejlesztés-innovációra (k+f+i) 2007-13 között rendelkezésre álló európai uniós forrásokat -írja a Világgazdaság.

Szakértők szerint elsősorban azért csúszhatunk le az uniós pénzekről, mert hazánkban "gyengélkedik" az alapkutatás, egyelőre nincs elég innovatív vállalat, és változatlanul kiszámíthatatlan és átláthatatlan a hazai feltételrendszer.

A 2009-10-es akciótervekben összesen 106 milliárd forint áll rendelkezésre k+f+i pályázatokra az ÚMFT operatív programjainál. Ebből jelenleg 81 milliárd forint elérhető, a többi pénz az európai kutatási infrastruktúra nagyprojektjeibe és kutatóegyetemi programokba "épül be".

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a2008-ban és 2009-ben meghirdetett gyorsító intézkedéseknek köszönhetően hazánk k+f+i területen elért uniós forrásfelhasználása kiemelkedő a környező országokhoz képest, és folyamatos a javulás e téren.

A gazdaságfejlesztés területén a teljes, közel 260 milliárd forintos, hét éves keretből eddig mindössze 20 százalék jutott el a pályázókhoz.

Címkék: