Itthon is lesz szegénybank: jövőre indul a Kiút program

Pénzcentrum2009. december 10. 09:02

Mintegy négyszázmillió forintot helyez ki jövőre a Raiffeisen bank mélyszegénységben élők megsegítésére, azonban a pénzt csak vállalkozás beindításhoz lehet majd felhasználni - írja a Népszabadság.

Az indiai Muhammad Yunus-féle szegények bankja olyanoknak ad hitelt, akik más pénzintézettől nem kapnának, és ők is csak öt fős csoportot alkotva, egymásért felelősséget vállalva juthatnak pénzhez.

Itthon Kiút program néven indul hasonló kezdeményezés, ahol a pénzt a Raiffeisen bank biztosítja, a hitelezési veszteséget pedig megosztja egy magyarországi hitelbiztosítóval.

A program koncepciója szerint a résztvevők a mikrohitelből vállalkozókká, azaz önállókká válnak, és leszakadnak a szociális ellátórendszerről. A hiteleket Borsodban és Szabolcsban helyezik ki.

Korábban az Autonómia Alapítvány próbálkozása kudarcba fulladt, mivel a csoport tagjainak egymás vállalkozásaiért anyagi értelemben is kezességet kellett vállalniuk, ha az egyik bedőlt, magával rántotta az egész csoportot. Most azonban "csak" erkölcsi felelősséget vállalnak egymásért.

A Raiffeisen Bank négyszázmillió forintot helyez ki a "társadalmi felelősségvállalás" programjának keretében. A hitel kamata húsz százalék ,amely már elriasztja azokat, akik a könnyű pénz reményében csak kóklerkednének. A vállalkozójelöltek a vállalkozásaik elindításához egy-kétmillió forintos hitelre számíthatnak. Felcsúti Péterék - a Raiffeisen bank vezetője - úgy kalkulálnak, hogy a hitelezési veszteség húsz százalék lesz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Kiút Program Közhasznú Nonprofit Zrt. alkalmazottai a program kulcsfigurái: ők indítják be a vállalkozásokat, kísérik az ügyfeleket a hivatalokhoz, könyvelőhöz, ők helyezik ki a hiteleket, szedik be a heti törlesztőrészleteket. Húsz ilyen reménygazdával indul a program.

A jövő évi költségvetés tárgyalásakor felmerült, hogy a programra az állam 135 millió forintot elkülönít. Mivel azonban a hitelben részesülők ugyanolyan vállalkozóknak minősülnek, mint bárki más, ez a 135 millió forint alójában a járulékkedvezmény és az előzetes közösségfejlesztés összege, amit az állam az egyik zsebéből a másikba tesz át - ezek az emberek ugyanis a Kiút program nélkül nem fizetnének sem adót, sem járulékokat.

Címkék: