Lejtmenetben a magyar cipőipar

Pénzcentrum2009. október 8. 09:02

Tavaly nyolc százalékkal esett a hazai cipőipar termelése, az idén akár ennél is nagyobb lehet a zuhanás mértéke - írja a Világgazdaság.

Az ágazatot több probléma is sújtja: a termelés visszaesése mellett a dömpingáron értékesítő távol-keleti konkurencia, valamint a megrendelők mind rosszabb fizetési morálja is okozója a nehéz helyzetnek.

Az összesített termelés -darabszámban- tavaly 8 százalékkal esett, és az ágazatban dolgozó szakemberek az idén is igen gyenge eredményekre számítanak. Várszegi Árpád, a Bőr-és Cipőipari Egyesülés igazgatója szerint a belföldi értékesítés már nem csökken tovább, azonban a hazai piac a termelés mindössze 15 százalékát szívja fel.

Így nem meglepő az sem, hogy az elmúlt években olyan neves vállalkozások szűntek meg, mint a gyerekcipőket gyártó Siesta Kft, vagy a Richter International Kft. Továbbra is akad ugyanakkor olyan gyártó, amely "küzd az árral". Ilyen a Derby Cipőgyártó Kft., amely a tavalyi első féléves 83 700-zal szemben ez év június végéig 100 400 pár cipőt gyártott.

Címkék: