Újabb botrányos közbeszerzés

Pénzcentrum2009. szeptember 15. 08:32

Ugyanaz a cég a bírálók tanácsadójaként és a nyertes pályázat beszállítójaként is részt vett a Pénzügyminisztérium háttérintézményének egyik közbeszerzésében -írja a Magyar Nemzet.

Érdekes közbeszerzési ügyet vizsgál a Közbeszerzési Döntőbizottság. Még a magyar gyakorlatban is ritka megoldás, hogy ugyanaz a cég a megrendelő és a szállító oldalán is megjelenjen -a Magyar Nemzet információ szerint ez történt a kancellár.hu esetében, aki a Pénzügyminisztérium egy háttérintézményének a közbeszerzésében vett részt.

A közbeszerzési törvény előírja, hogy az ajánlatkérő nevében eljáró írásban köteles nyilatkozni az összeférhetetlenségről. Éppen ezért a kiírónak különös gonddal kell kiválasztania, kiket von be az eljárás előkészítésébe. Amennyiben kiderül, hogy fennáll az összeférhetetlenség, a kiírót terheli a felelősség, és neki kell az ilyen szereplőt kizárni az eljárásból.

Az egyik vesztes cég megtámadta az eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, mert szerintük összeférhetetlenség miatt az eljárás érvénytelen.

Címkék: