Brüsszelben nem ismerik az őstermelőket

Pénzcentrum2009. augusztus 18. 09:17

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szigorítja az őstermelők által közölt termelési adatok ellenőrzését, a korábban tervezett elektronikus "gazdaigazolvány" bevezetése azonban elmarad.

A Népszabadság információi szerint a keményebb fellépés oka, hogy a tavaly bevezetett, áruját értékesíteni kívánó őstermelők számára kötelezővé tett adószám ellenére sem csökkent érdemben a hazai forgalomban a regisztrálatlanul, illetve mindenféle elszámolás nélkül megforduló áru mennyisége.

Az eredetileg tervezett, a hivatalos nyilvántartásokkal közvetlenül és naprakészen összevethető elektronikus alapú gazdaigazolvány bevezetésére azonban e pillanatban nincs sem pénz, sem alkalmas technikai háttér.

Elvileg akár banánt, narancsot vagy bármilyen más déli terményt is termelhet a kedvezményesen adózó magyar gazda, hiszen a jogszabály nem tiltja, hogy az EU területén bérelt, netán saját tulajdonban lévő területet jelöljön meg valaki az "őstermelés" és értékesítés forrásaként - egy feltétel van: a gazdának magyar adószáma legyen. Mellesleg az őstermelés mint adózási kategória valódi "hungarikum" Európában, hiszen a közösség jogrendje ezt a fogalmat nem ismeri.

Címkék:
földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium,