Körbetartozik a fél ország: egyre nő a késlekedés ideje!

Magyar Hírlap2009. augusztus 14. 09:17

A március elején tapasztalt 88 napos átlagos fizetési határidő az év közepére 50 százalékkal nőtt és 132 napra tolódott. És ez állítólag még korántsem a mélypont.

Semmi jóra nem számíthatnak a beszállítók az ágazatonként több tízezer számla alapján készített, a fizetési határidőkről és a késedelmekről szóló statisztikák alapján. A Direktinfo felmérése szerint a könnyűipari termékek kereskedelmében a legrosszabb a helyzet. A késedelmes napok száma március óta több, mint a duplájára nőtt: 44-ről 92-re, úgy, hogy a közösen meghatározott fizetési időt 35 napról 52-re tolták ki. Ennek ellenére az ágazatban a tényleges kifizetés csak a 144 napon történik meg átlagosan.

A haszongépjármű-kereskedelemben annak ellenére nőtt a fizetési késedelem 81 százalékkal 85 napra., hogy a fizetési határidő 26 napról 18 napra csökkentették. Az építőanyag kereskedelemben a legkisebb a visszaesés a fizetési morálban, hiszen itt mindössze 30 százalékkal nőtt a késedelmes fizetési napok száma. Ugyanakkor ez azt jelenti, hogy a valós kifizetési idő 121 napról 153 napra nőtt, miközben papíron alig 54 nap a hivatalosan elfogadott határidő.

Címkék:
könnyűipar,