Az uniós támogatások hatása elmarad a várttól

Pénzcentrum2009. augusztus 6. 08:47

Az első Nemzeti Fejlesztési Terv keretében technológia-fejlesztésre pénzt nyert vállalkozások jelentős része akkor is megvalósította volna a beruházását, ha nem kap támogatást - derül ki a pályázati konstrukció értékeléseiből.

Magyarországon a kis- és középvállalkozások évente több százmilliárd forint támogatásban részesülnek központi, illetve uniós forrásokból.

Sokak szerint az uniós pénzek legjobban a fővárosban és a központi régióban érték el céljukat, miközben az ország más részeiben a leszakadt területeket még jobban eltávolították a fejlettebbektől. Ez azért nagy baj, mert az EU kiemelt célja a felzárkóztatás.

A Szonda Ipsos felmérésében megkérdezett üzletemberek alapvetően nem tartják sikeresnek az EU eddigi támogatási rendszerét. A legtöbben, 41 százalékuk a túlzott bürokráciát hibáztatja azért, hogy az előnyök nem érvényesültek. Mintegy 29 százalék látja úgy, hogy a támogatások érdemben segítették az ország gazdasági átalakulását, fejlődését, míg 17 százalék csekély szerepet tulajdonít annak az infrastruktúra kiépülésében.

Címkék: