Tesco: megdöbbentő lépés Angliában, 25%-os drágulás az építésben

Pénzcentrum2009. június 1. 09:01

Rendkívüli lépésre készül a Tesco. A brit áruházlánc olyan hipermarketet épít, amely teljesen környezetbarát, és a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással működik. Az új technológia azonban nem olcsó...

A Tesco Nagy-Britanniában, a több mint ezer éves múltra visszatekintő Ramsey városában építi első, teljes mértékben környezetbarát üzletét.

Az áruházlánc "zero-carbon", azaz nulla károsanyag-kibocsátással működő boltot szeretne létrehozni. Az üzlet külsőleg teljesen megegyezik majd egy átlagos Tescoval, azonban az építéshez használt fő alapanyag a fa lesz, a fűtéshez és a működéshez szükséges energiát pedig napelemek és geotermikus rendszerek segítségével nyerik.

A hírek szerint ezek az "extrák" 25 százalékkal megnövelik az építés költségeit, de a Tesco menedzsmentje úgy látja, hosszú távon mindenképp megéri a beruházás. Sir Terry Leahy, a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi láncnak vezérigazgatója szerint ez is azt bizonyítja, hogy a Tesco valóban harcol a széndioxid-kibocsátás visszaszorítása ellen.

A Tesco nem az egyetlen áruházlánc, amely figyel a "zöld" működésre. A szigetországban ugyanis - a tudatos vásárlás elterjedésével- a vevők számára egyre fontosabb, hogy környezetbarát képet mutasson kedvenc áruházuk.

Címkék: