Májustól csak e-beszámolókat küldhetnek a vállalkozások

Pénzcentrum2009. május 27. 10:02

Megválik a papíralapú beszámolóktól az állam, azokat ezentúl csak elektronikusan küldhetik el az erre kötelezett vállalkozások. A beszámolót és az ehhez kapcsolódó dokumentumokat a Céginformációs Szolgálatnak kell megküldeni. A hangsúly a "kell" szócskán van, ugyanis azon cégek esetében, amelyek nem tesznek eleget e kötelezettségnek, az adószám 60 napra felfüggesztésre kerülhet, igaz várhatóan csak a jövő évtől.

Ez év májusától újabb adminisztrációs változás lépett életbe a beszámoló készítésére kötelezett vállalkozások körében. A papír alapot felváltva, a beszámolót és az ehhez kapcsolódó, kötelezően elküldendő dokumentumokat elektronikus formában kell megküldeniük a társaságoknak, a Céginformációs Szolgálat számára. A dokumentumok megküldésének határideje a mérleg fordulónapját követő 150. nap, az összevont (konszolidált) éves beszámoló készítésre is kötelezett vállalkozások esetében pedig 180 nap.

Az új kötelezettségek új szankciókkal is járnak. A Céginformációs Szolgálat ugyanis eseti jelleggel vizsgálja a dokumentumok adattartalmát, az adott beszámoló benyújtásának jogszerűségét. Ha a szolgálat szabálytalanságot észlel, a közzétételi határidőt követő 20 napon belül értesíti az állami adóhatóságot, a szükséges intézkedések megtétele érdekében. A szolgálat automatikusan továbbítja a közzétételre beérkezett elektronikus dokumentumok kivonatát az állami adóhatóság számára, hogy utóbbi törvényi kötelezettségének eleget téve leellenőrizhesse a beszámoló közzétételének tényét és időpontját. Amennyiben ezek alapján a közzétételi kötelezettség elmulasztását, vagy a közzétételi költségtérítés teljesítésének elmulasztását állapítják meg egy vállalkozásnál, úgy a cégnek 15 napja van pótolni a hiányzó adatokat.

Ha a vállalkozás nem pótol, jön a fekete leves: az adóhatóság köteles a vállalkozás adószámát 60 napra felfüggeszteni, illetve amennyiben a társaság ezen idő alatt sem teszi közzé beszámolóját, köteles a cégbíróságnál kezdeményezni a vállalkozás megszüntetését. "A fent említett 15 napos határidőt mindenképpen érdemes betartani, ugyanis az adószám felfüggesztésére előírt 60 napos időtartamot sem kérelemre, sem pedig hivatalból nem lehet rövidebbé tenni. Így a vállalkozás adószáma akkor is 60 napig marad felfüggesztve, ha már az első napon pótolja mulasztásait, és akkor is, ha csak a 60. napon tesz eleget kötelezettségének" -emelte ki Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója.

A Céginformációs Szolgálat 2006. évre 335 ezer darab, a 2007. évre vonatkozóan pedig 357 ezer darab beszámolót dolgozott fel. A tavalyi évre vonatkozóan eddig mintegy százezer darab beszámoló érkezett papír alapon, míg 2009. május 25-ig 22 297 darab beszámoló érkezett meg elektronikusan a szolgálathoz.

Némileg ösztönzőleg hathat a jövőre nézve, hogy az APEH elsőként azokkal a beszámolókkal összefüggésben alkalmazhatja az új szankciókat, amelyek fordulónapja 2009. április 30-át követő napra esik, így a szankciók érvényesítésére tömegesen először 2010. május 31. után lehet számítani.

Az ördög a részletekben rejlik...

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A beszámoló mellett az elektronikus űrlaphoz csatolandó még pdf formátumban a mérleg, az eredménykimutatás, az esetleges kiegészítő melléklet, a független könyvvizsgálói jelentés, az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozat, valamint a közzétételi költség befizetéséről szóló MÁK igazolás. (A szkennelt változatot a Céginformációs Szolgálat nem fogadhatja el.)
A 'beszámoló csomagot' a vállalkozás képviseletére jogosult, ügyfélkapu regisztrációval rendelkező magánszemélyek nyújthatják be, ennek előzetes beszerzésére mindenképpen szükség van.

Emellett az Igazságügyi és Rendészeti Miniszter rendelete, illetve a Céginformációs Szolgálat által készített elektronikus űrlap alapján a beszámolót a társaság speciális végzettséggel (könyvelő, adótanácsadó, adószakértő, jogász) nem rendelkező munkavállalója nem teheti elektronikusan közzé. Így előfordulhat, hogy egy társaság munkaviszonyban foglalkoztatott közgazdász diplomával rendelkező gazdasági vezetője - aki meghatalmazás alapján jogosult a társaság adóbevallásainak elektronikus benyújtására -, nem teheti közzé elektronikusan a társaság beszámolóját, ezzel független szakembert kell megbízni.

A rendszer alapvetően transzparensebbé teheti a hazai vállalati szféra adatait, hiszen 2009. május elseje után az elektronikus úton közzétett beszámolók adataihoz bárki ingyenesen hozzáférhet a vállalkozás cégjegyzékszámának, adószámának, vagy nevének megadását követően. Megismerhetőek a vállalkozások mérlegei, eredmény kimutatásai, független könyvvizsgálói jelentései, valamint az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatai.

Címkék:
eredménykimutatás,