Milliókba kerülhet az elveszett céges laptop!

Pénzcentrum2009. április 24. 16:32

Ha céges laptopot hordasz magaddal, jobb, ha egy pillanatra sem téveszted szem elől. Az anyagi kár ugyanis hatalmas lehet, attól függően, milyen értékesek a rajta tárolt információk.

Érdekes kutatást szponzorált az Intel: a vizsgálat arra volt kíváncsi, vajon mennyi is egy cég valódi vesztesége, ha egy kolléga elhagyja a laptopját. A kérdőíveket 29 amerikai nagycégnél töltötték ki, melyekben 138 laptop veszett el az elmúlt 12 hónap során.

Az értékeket a következő hét érték alapján számolták: a laptop ára, a nyomozás, illetve a bírósági procedúra költségei, az elveszett adatok értéke, elveszett szellemi tulajdon értéke, kieső termelékenység és egyéb (főleg jogi) költségek.


Az eredmény megdöbbentő: egy gép elvesztésének átlagos költségvonzata 49 246 dollár, ami több, mint 11 millió forint. A skála persze igen széles, attól függően, hogy milyen károkat szenvedett el a cég a laptop kiesése miatt. A legalacsonyabb érték 1 213 dollár volt a beérkezett válaszok alapján, a legnagyobb kár becsült értéke elérte a 200 000 dollárt.

A cégeknek nem csak a gép beszerzési értékével kéne számolniuk a károk felmérésekor. Az mindössze a teljes összeg 2 százalékát képviseli. Az elvesztett adatok viszont 80 százalékot tesznek ki általában - összegezte az eredményeket Larry Ponemon, a kutatást végző Ponemon Institute elnöke.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elveszett laptopokból származó kár értéke szoros összefüggést mutat a tulajdonos cégben betöltött szerepével. Meglepő módon a károk nem annyira divízióvezetők körében magasak, ott "mindössze" 28 449 dollár volt az átlag. A menedzserek és igazgatók laptopjai viszont 60 781, illetve 61 040 dollár mínuszt jelentettek átlagosan a cégeknek.

Jelentősen csökkenthetőek a veszteségek, ha a tárolt adatok titkosítva vannak, hiszen az eltűnt információkat nem tudja a tolvaj felhasználni. Szintén fontos körülmény, hogy a dolgozó azonnal jelentse a gép eltűnését. Ha a lopás napján jelenti a "balesetet" az alig 8 950 dollár veszteséget jelent, azonban egy hét alatt ez az össze 115 849 dollárra nőhet.

Címkék: