Igazságosabb lesz az új csődtörvény

Pénzcentrum2009. április 23. 09:15

Megkezdődhet a csődtörvény vitája, miután azt egyhangúlag tárgyalásra alkalmasnak nyilvánította a parlament gazdasági bizottsága.

A kormány célja, hogy a csődeljárások valódi eljárások legyenek. Lucz Zoltánné, a pénzügyi tárca főosztályvezetője elmondta, hogy a módosítás célja a csődtörvény csődeljárásra vonatkozó szabályozásának valódi tartalommal való feltöltése, a törvény működőképessé tétele.

Az alapvető cél az, hogy az adós és a hitelező érdekelt legyen a csődegyezség megkötésében és annak betartásában. A mai gyakorlat szerint csődeljárásra csak kivételes esetben kerül sor, annak megindítását ugyanis a jelenlegi törvény előzetes hitelezői konszenzushoz köti.

Az új szabályozással bevezetnék a az automatikus, bíróság által elrendelhető fizetési moratóriumot, így létrejön a valódi csődvédelem, de a visszaélések elkerülése érdekében ilyen esetben vagyonfelügyelő ellenőrzi az eljárás alatt levő cég működését.

A törvény az eljárási szabályokat úgy módosítja, hogy a vagyontalan cégek esetében lehetővé teszi a gyorsított felszámolást. A módosítás célja, hogy ezeknek a vállalatoknak a felszámolását ne az állam, hanem a cégek egykori vezetői fizessék, személyi vagyonuk terhére.

Címkék: