Paradicsomi állapotok az irodapiacon

Pénzcentrum2009. március 18. 09:00

Az idei évben sokat nyerhetnek a bérlők az irodapiacon, a 16 százalékos üresedési ráta mellett ugyanis a bérbeadók sokkal engedékenyebbek, mint korábban és sokféle áldozatra hajlandóak a bérlők szerzéséért és megtartásáért.

A válság és a fejlesztési boom együttesen paradicsomi állapotokat teremtett az irodabérlőknek. Ha a szerződés lejártával a maradás mellett döntenek, a gyenge kereslet miatt a bérbeadók is rugalmasabban állnak az új ártárgyalásokhoz, mert azt a pluszt, amit egy új bérlő irodájának kialakítására költenének, elengedhetik a bérleti díjból. Könnyen hajlanak rá, hogy ingyen felújítsák az irodát, de belemennek az átmeneti bérletidíj-mentes időszakok biztosításába is. Ha azonban a bérleti díjat nem sikerül a kívánt szintre nyomni, egy tízszázalékos megtakarítási lehetőség már nagy valószínűséggel mozdulásra ösztökéli a bérlőket. Kegyeikért az új helyek is egyéni engedményekkel, kedvezményes időszakokkal, ingyenes költöztetéssel és irodakialakítással versengenek. Konkrét költségcsökkentéssel ugyan nem jár, de költözésre csábít az is, ha ugyanazért a pénzért több szolgáltatást, jobb műszaki felszereltséget, hatékonyabban kihasználható teret ígér a bérbeadó.

Nehezebb viszont spórolni a szerződés futamideje alatt, egy jól megírt bérleti kontraktusból ugyanis nem lehet kibújni annak lejárta előtt. Ha a válság következtében mégis a futamidő alatt megy össze a felére a cég, akkor - ha nem tud maga helyet más bérlőt vinni -, az üresen maradt területet albérletbe adhatja. Igaz, hogy az albérlőtől alacsonyabb bérleti díjat kap, mint amennyit ő fizet a teljes irodaterületért, azonban a veszteségeit így is lényegesen csökkentheti. A cégek helyzetének meggyengülésével párhuzamosan feltűnően megnőtt az albérletbe adás iránti igény a piacon.

Címkék: