Észak-Afrika lemoshat minket a világgazdaság térképéről

Pénzcentrum2009. március 6. 12:00

A legnagyobb vállalatok, köztük az Airbus vagy a Renult is komoly beruházásokat terveznek Afrika északi partjaihoz. A beáramló nemzetközi tőkének köszönhetően az úgynevezett Magreb államok olyan fejlődésnek indultak, ami komolyan fenyegeti a szenvedő európai gazdaságokat, köztük Magyarországot is.

A Berlini Fal leomlása után számos nagyvállalat óriási beruházással, komoly gyáregységeket telepített Kelet-Európába, Lengyelországtól Bulgáriáig. Most azonban inkább Afrika felé veszik az irányt, és példájukat mások is követik.

Közgazdasági törvényszerűségként is felfoghatjuk, hogy egy cég -ha megteheti- oda telepíti üzemeit, ahol olcsó munkaerőt, és megfelelő alapanyag-ellátást talál -és a szállítási lehetőségek is adottak. Úgy tűnik, sok nemzetközi nagyvállalat most Afrika északi országaiban, a Magreb államokban találta meg az új lehetőségeket.

Geopolitikai értelemben a Magreb térséghez Marokkót, Nyugat-Szaharát, Algériát, Tunéziát és Líbiát szokták sorolni.


A fejlesztésekben Marokkó és Tunézia jár élen: a térségben 84 millió ember dolgozik az elmúlt évek befektetéseinek köszönhetően, ahová 2003-tól több mint 30 milliárd dollárnyi (7470 milliárd forint) tőke áramlott be. Gyártanak itt űrtechnológiához szükséges alkatrészeket, építenek ötcsillagos luxushoteleket, sok multinacionális vállalat pedig ide telepíti call center központjait is.

Már a régióban elmaradottnak számító Algéria és Líbia is szerepet kapott a nemzetközi gazdasági színtéren: folyamatosan, egyre intenzívebben nyitnak a külföldi befektetők felé, gázkitermelésük pedig évről-évre fontosabbá válik Európa számára.

Minden jel arra utal, hogy ezeknek az államoknak a lendületéből még a nemzetközi világválság sem tud visszavenni: Tunézia 3,7 százalékos, Líbia pedig 5 százalékos gazdasági növekedéssel számolhat 2009-re. Befektetési elemzők pedig már stabilabbnak tekintik ezeket az országokat Romániánál, Bulgáriánál, és Magyarországnál is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen a gyárak telepítésének elsődleges oka az olcsó munkaerőben keresendő: a Gibraltártól mindössze 8 kilométerre fekvő marokkói Tangier városában a gyári munkások átlagfizetése 195 és 325 dollár (48 ezer és 80 ezer forint) között mozog -ez pedig kevesebb mint fele a Renault - Dacia romániai gyáraiban fizetett 671 dollárnak (166 ezer forint).


Így nem meglepő, hogy a Renault Tangier-be telepítendő üzeme a cég egyik legnagyobb gyáregysége lesz, amely 6 ezer munkást foglalkoztat majd, a hozzá kapcsolódó gazdasági fejlesztések pedig akár további 35 ezer embernek is munkát adhatnak. A francia nagyvállalat elsősorban alacsony kategóriás Dacia Logan kocsikat gyárt majd itt, amiket a térségben terveznek piacra dobni.

A légi közlekedés óriása, az Airbus Tunéziát választotta legújabb üzemeinek helyszínéül: 76 millió dolláros (18 milliárd forint) befektetéssel egy 1500 embernek munkát adó gyár létesül a közeljövőben. Az Airbus beszállítói már most tízezer embert foglalkoztatnak a térségben, akik különféle alkatrészeket gyártanak repülőgépekhez és űrhajókhoz is. 


A Magreb országok azonban hosszabb távban is gondolkodnak: sokat invesztálnak például az oktatásba. Ennek meg is van az erdménye, hiszen például Tunéziában a matematikaoktatás a világ 7. legjobbjának számít, de Marokkóban is van már angol nyelvű egyetem.

Címkék: