A nemzetközi sörhelyzet fokozódik, de a magyar gyárak belehúznak

Pénzcentrum2009. február 24. 05:40

Fokozódik a sörhelyzet Bár számos országban több sör fogyott tavaly, mint 2007-ben, a durvuló világválság hatásai alól ez a piac sem vonhatja ki magát. A Pénzcentrum ezért a legnagyobb magyarországi gyártóktól próbált megnyugtató választ kapni a nemzetközi sörhelyzet fokozódásának hazai kérdéseire.  


Európa-szerte aggasztó hírek érkeznek a sörfogyasztás visszaeséséről: nem csak Szlovákiában, hanem az egyik legnagyobb piacon, a németeknél is csökkent a fogyasztás a gazdasági visszaesés hatására. Ráadásul a brit belügyminisztérium adatai szerint a szigetországban már a kokain is olcsóbb lett az aranyló nedűnél.

A Pénzcentrum most a hazai piac reakcióit vizsgálta, és a legilletékesebbektől, maguktól a sörgyáraktól kérdezett. Egy biztos: mindenki erősít.

A Magyar Sörszövetség szerint a magyarországi sörfogyasztás évek óta stabilnak mondható: megközelítőleg 82 liter/fő körüli, melynek jelentős része a közkedvelt, hagyományos márkák közül kerül ki.

Az AC Nielsen Piackutató tavaly decemberi adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom 1,6 százalékkal csökkent 2007-hez képest, a HORECA (szállodák, éttermek, kávézók) piac 6,4 százalékos csökkenést mutat, összességében 3,6 százalékos csökkentés tapasztalható a hazai sörpiacon.

A nemzetközi piackutató cég felmérése szerint a dobozos csomagolás növekszik, aránya jelenleg 56,7 százalék. Kis mértékben emelkedik a műanyag palackos sörök eladása, ezzel egyre hátrébb szorul az üveges kiszerelés.

Kedvenceink a középkategóriás sörök (Borsodi, Arany Ászok), de növekszik a gazdaságos, és az úgynevezett saját márkás termékek fogyasztása is. Ezzel együtt évről-évre nő az alkoholmentes sörök értékesítése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Belehúznak a legnagyobb hazai gyárak

A Borsodi a fogyasztói hűséget erősíti

"A magyar átlag messze elmarad a tradicionális sörfogyasztó nemzetek, a csehek vagy a németek éves fogyasztásától. Talán éppen az átlagosnak nevezhető sörmennyiség miatt nem tapasztaltunk drasztikus változást, csökkenést az elmúlt néhány hónapban"- mondta a Pénzcentrumnak Dr. Stefánkovits Ildikó, a Borsodi Sörgyár Zrt. jogi és kommunikációs igazgatója.

Címkék: