Az Erste visszakérheti a jutalékot a hitelközvetítőktől!

Pénzcentrum2009. február 19. 15:15

Az elmúlt években egyre nagyobb arányt képviseltek a szerződött partnerek által közvetített ügyletek a bankok teljes hitelportfóliójából, az ezért fizetett jutalékok fokozatosan emelkedtek.

2008-ban a pénzintézetek felismerték, hogy a közvetítők az újabb jutalékok elérése érdekében előszeretettel költöztetik a portfóliójukat egyik bankból a másikba, ezért megemelték az elő- és végtörlesztési díjakat. Idén a válság következtében megszaporodott késedelmes ügyletek hatására újabb eszközhöz nyúltak.

Az Erste Bank új szabályozása szerint amennyiben az ügynök által közvetített teljes lakossági és kisvállalkozói hitelállományból a 90 napot meghaladó hátralékos állomány eléri, vagy meghaladja a 2,5 %-ot, akkor a bank jogosult a már kifizetett jutalék összeget teljes egészében visszakövetelni azon ügyletek kapcsán, amelyek esetében a folyósítást követő egy éven belül a szerződés bármely okból megszűnik, lezárásra, vagy végtörlesztésre kerül.

Hátralékosnak tekintendő minden olyan kölcsönügylet, amelynél az adósnak a bankkal szemben a szerződéssel kapcsolatban lejárt tartozása merül fel.

Címkék: