Mit ismernek a magyar cégek? Létszámleépítést!

Pénzcentrum2009. február 4. 08:45

Egy friss válságkezelési kutatásból kiderült, a magyar cégek nem sok alternatívát kínálnak krízis idején, a legtöbb csak a leépítésben hisz, a munkahelymegtartás melletti költségcsökkentésben alig - írja a Világgazdaság.

A DGS Global Research most készített felmérése alapján a hazai cégek közel kétharmadának egyáltalán nincs vészforgatókönyve a mostani helyzetre, a megoldást - mint egy sült galambot - állami segítségnyújtás formájában várják: köztehercsökkentésben, illetve adómérséklésben.

A résztvevő 349 vállalat több mint 70 százaléka már érzékeli a forgalom csökkenését, többségük ezért már átalakította, optimalizálta a szervezet létszámát, a többiek pedig most terveznek hasonló lépéseket: bérbefagyasztást, létszámleépítést, korengedményes nyugdíjazást.

Akadnak olyan cégek is, akik a fizetési határidők kitolásával próbálnak átmeneti likviditási problémáikon javítania, ami természetesen a beszállítók számára okoz majd problémát, ott is elbocsátásokat vonva maga után.

A kutatás alapján kiderült, hogy a hazai cégek vajmi keveset tudnak a munkaerő-megtartó intézkedésekről, így a részmunkaidőről, a távmunkáról, bedolgozásról, munkakörmegosztásról, csökkentett idejű munkahétről, vagy épp a határozott idejű foglalkoztatásról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezeket 10 foglalkoztatóból mindössze 3 alkalmazza, miközben 10-ből hat állítja, a jövőben sem tervezi ezen eszközök alkalmazását.

Címkék: