Milliárdos károkat okoz az építőanyag-gyártóknak a gázkorlátozás!

Pénzcentrum2009. január 8. 15:45

A tegnapi napon bejelentett II. kategóriájú gázfogyasztást korlátozó intézkedések bevezetése milliárdos nagyságrendű károkat okozott a tégla- és cserépipar két legnagyobb hazai szereplőjénél. Amennyiben szükséges a harmadik kategóriájú korlátozás életbe léptetése, úgy a többi cég kára is jelentős lesz.

A mai napon leállításra kötelezett cégeknél, napi 20-30 millió Ft-os nettó árbevétel kieséssel lehet számolni. Ebben az iparágban a II. kategória részére előírt 4 órás, illetve a III. kategóriába tartozó cégek esetében a 8 órás végrehajtási idő nem elegendő a berendezések biztonságos leállításához.

Ezért a termeléskiesés kárán felül számolni kell azzal is, hogy az égetési folyamat túlzottan gyors megszakítása, a kemencében tartózkodó félkész áru teljes tönkremenetelét, valamint az égetőkemencék súlyos, esetenként helyrehozhatatlan, károsodását okozza. Ez további milliárdos nagyságrendű pénzügyi veszteséget jelent.

A kemencék újbóli beindítása is több napba kerül, így a veszteségek nem korlátozódnak az intézkedés fenntartásának idejére. A gyárakban az újraindítás költségei is csak milliókban lesznek mérhetőek.

Bár ma a II. kategóriás fogyasztók korlátozását feloldották 9.30-kor, de továbbra is fokozott gondot okoz annak a lebegtetése, hogy a leállítás és újraindítás költségei ismételten jelentkezhetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vissza a főoldalra!

Címkék: