Ez eldőlt! Megbénulhat a fél ország január végén: újabb sztrájkot hirdettek

Népszava2024. január 16. 09:12

Összesen 5 978 sofőr, a volán buszvezetők 58 százaléka írta alá a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) bérkövetelését és a sztrájkot támogató ívet – közölte a SZAKSZ elnöke a Népszavával. Dobi István szerint ez már a dolgozók olyan többsége, amelynek követelését nem lehet figyelmen kívül hagyni, így elvileg teljesítettnek tekinthető a munkabeszüntetés feltétele. Pénteken még 49 százalékos volt a támogatottság, akkor 5107 aláírás volt meg, a hétvégén gyűlt össze a további 871.

Korábban Dobi István azt mondta: abban az esetben szervez meg január végére egy, a decemberihez hasonló munkabeszüntetést, ha a 10 300 Volánbusz-sofőr legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel, és aláírásával megerősíti, hogy részt is vesz az esetleges sztrájkban, írja a lap. A buszvezetők január 28-án és 29-én szüntetnék be a munkát.

Dobi István kifejtette, hogy csak abban az esetben tekintene el a további nyomásgyakorlástól, ha a munkáltató, a 25 százalékos bérkövetelésükhöz nagyon közeli ajánlattal állna elő, és 20 százalék alá semmiképpen nem megy.

A SZAKSZ már tavaly szeretett volna tárgyalni és megállapodni a bérekről, de erre a munkáltató nem volt nyitott. A december közepén megtartott kétnapos országos sztrájknak ez, és a kiszivárgott 6-8 százalékos munkáltató béremelési terv volt az oka - írják. Akkor a buszsofőrök arról vallottak: egy évben 15 hónapnyi munkát végeznek, alapórával a bérük nettó 320-340 ezer között lenne, csak túlórával érik el a 400-450 ezret.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címkék:
közlekedés, sztrájk, volán, munkáltató, január, buszsofőr, buszvezetők, buszvezető, munkáltatók, buszközlekedés,