Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni idén, ha nyaralni megyünk: vége a filléres repjegyek időszakának?

Pénzcentrum/Portfolio2024. január 10. 22:03

Legtöbbünk, ha utazik igyekszik a legolcsóbb járatokat kiválasztani. Ha kell már jó pár hónappal előbb megvesszük a jegyet, hogy a legolcsóbban jöjjünk ki.  A globális jegyáradatok azt mutatják, hogy a repülés árai jóval magasabbak lettek most, mint a járvány előtti időszakban, például 2019-ben. A repülőjegyek árai általános inflációval együtt emelkedtek, mivel a légitársaságok költségei is nőttek, és az utazások iránti kereslet robbanása lehetővé tette az áremeléseket. Az utazási láz véget érhetett, de milyen hatással lesz mindez a jegyárakra 2024-ben?

A BCD Travel utazási ügynökség 2024-es előrejelzése szerint a légiközlekedés fellendülése nem minden régióban egyforma. Globálisan az átlagos jegyárak várhatóan 0,8 százalékkal csökkennek, főleg a régiós jegyárak csökkenése miatt, míg az interkontinentális járatokon 0,5 százalékos drágulás várható. Európában 2,1 százalékos csökkenést várnak az átlagos jegyárban, míg Ázsiában a legnagyobb visszaesés várható, különösen az interkontinentális járatokon.

A geopolitikai fejlemények, a légi közlekedési idő növekedése, az ellátási lánc problémái és a növekvő bérköltségek és üzemanyagárak hatással lesznek a légitársaságok profitabilitására. A szofisztikált bevételi rendszereknek köszönhetően a légitársaságok tervezik a kapacitásnövekedés lassítását az árak védelme érdekében, kizárva olyan piacokat és útvonalakat, ahol a kereslet nem garantált vagy az megtérülés nem valószínű.

Tehát az Amex GBT Consulting régiókra vonatkozó előrejelzéseit az alábbiak szerint lehet megfogalmazni:

  • Észak-Amerikában az internacionális járatok jegyárai mind az üzleti, mind a turista osztályon csökkennek a kapacitások növekedése közepette, míg a belföldi járatok árai stagnálhatnak.
  • Dél-Amerikában várható a mérsékelt gazdasági növekedés és a kapacitások visszaépülése, ennek eredményeképpen csökkenniük lehet a jegyárak.
  • Európában a légitársaságok növekvő költségekkel néznek szembe, de korlátozottak az árak emelésének lehetőségei. Az Európán belüli járatoknál átlagosan 1 százalékos áremelkedést várnak, de néhány hosszabb távú útvonalon árcsökkenés várható. A szakértők újabb konszolidációra számítanak az európai légitársaságok között.
  • A Közel-Keleten az erős kereslet emelheti az árakat, de a hosszú távú járatokon árcsökkenésre lehet számítani a kapacitásbővítések miatt.
  • Ázsiában a Covid-lezárások után gyors helyreállás látható. 2024-ben az Ázsián belüli járatok tovább drágulhatnak, míg a nemzetközi járatokon az árak csökkenhetnek a kapacitásnövekedés következtében.
Címkék:
kiadás, utazás, nyaralás, európa, árak, repülés, légitársaság, jegyárak, drágulás, amerika, ázsia, jegyár, Közel-Kelet,