Kiadták a riasztást: brutál viharos szél, havazás tarolja le az országot

Pénzcentrum2023. december 23. 12:25

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék kivételével széllökés miatt adták ki a figyelmeztetést az ország nagy részére. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Az északnyugati szelet több helyen kísérhetik időnként viharos - általában 60-85, kevés helyen 85 km/h-t meghaladó széllökések, majd - átmeneti szünet után - késő délután az Észak-Dunántúlon helyenként újra előfordulhatnak hasonló erősségű lökések.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék kivételével széllökés miatt adták ki a figyelmeztetést az ország nagy részére. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Ma az esőből, havas esőből, havazásból összegyűlő napi csapadékösszeg az Észak-Dunántúlon nagyobb területen is elérheti a 20 mm-t, de elsősorban Győr-Moson-Sopron térségében a 30 mm-t is meghaladhatja.

A Dunántúl délnyugati megyéit leszámítva délutánig alapvetően gyenge intenzitású havazás várható, amelyből jellemzően lepel-3 cm vastagságú, gyorsan olvadásnak induló hóréteg képződhet. Délután észak, északnyugat felől intenzívebb csapadékrendszer érkezése valószínű, amelyből újabb havazás várható és a Dunántúl délnyugati felét leszámítva többfelé is kifehéredhet a táj.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nagyobb eséllyel a Dunántúl északkeleti részein és a főváros tágabb térségében 5 cm-t meghaladó lehet a frissen kialakuló hóréteg, míg a magasabban fekvő tájakon ez néhol elérheti, meghaladhatja az 5-10, néhol akár a 15 cm-t is. A hóréteg várhatóan olvadozni fog, de a magasabb részeken tartósabban meg is maradhat. Éjszaka délnyugat felől enyhülni kezd az idő és a csapadék intenzitása is csökken, ezért vasárnap a reggeli órákig - az Északi-középhegység magasabb térszíneinek kivételével - esőbe vált a csapadék halmazállapota.

Az is kiderült, hogy az erős, viharos szél a magasabban fekvő helyeken hordhatja a havat. Kis eséllyel ma a déli órákig északkeleten megdörrenhet az ég.

Címkék:
havazás, szél, szélvihar, dunántúl, széllökés, viharos szél, széllökések, észak,