Ez a három vármegye még nem szabadul a ködtől: karácsonykor se várható sokkal jobb idő

Pénzcentrum2023. december 21. 07:32

Az éjjel képződött köd a délelőtt folyamán várhatóan mindenhol feloszlik. Addig a ködös, rétegfelhős területeken ónos szitálás, szemcsés hó, gyenge ipari havazás nem kizárt - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja. A délnyugati, nyugati szelet csütörtök estétől északkeleten (Borsod és Szabolcs térsége) viharos lökések (~65-70, Zempléni-hg. 75-80 km/h) kísérhetik. Késő estétől az északnyugati területeken is előfordulhatnak 70 km/h körüli széllökések. Megjegyezték, hogy észak felől csapadékzóna érkezik, amelyből az Északi-középhegység térségében vegyes halmazállapotú csapadék (havas eső) is megjelenhet. A hegycsúcsokon gyenge havazás kezdődhet, amelyből legfeljebb pár centis hóréteget képződhet. 

A köd és rétegfelhőzet ugyan megszűnik, ennek ellenére jellemzően erősen felhős vagy borult idő várható, reggel, kora délelőtt lehet némi napsütés a nem rétegfelhőzettel borított tájakon. Estig főként északon lehet gyenge eső, néhol havas eső, majd észak felől már egyre több helyen valószínű csapadék. Vegyes halmazállapot az Északi-középhegységben lehet. A délnyugatira forduló szél mindenütt megélénkül, délután egyre nagyobb területen megerősödik, este az Észak-Alföldön, Borsodban viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 10 fok között alakul. Késő este 1, 9 fok valószínű.

Citromsárga riasztás van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben köd miatt, ami azt jelenti, hogy tartós (> 6 óra) sűrű köd várható, a látástávolság pár száz méter. Továbbá Borsodban és Szabolcsban, valamint Győr-Moson-Sopron vármegyében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t, ezért elsőfokú riasztást hirdettek a szél miatt - olvasható az OMSZ honlapján.

Pénteken általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Reggelig és estétől többfelé, napközben szórványosan valószínű eső. Főleg hazánk északkeleti harmadán, illetve a hegyekben helyenként havas eső, havazás is előfordulhat. Sokfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódhat a nyugati, északnyugati szél. Hajnalban általában -1, +4, délután 3, 9 fokot mérhetünk.

Szombaton jobbára erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, de a nap második felében északkeleten átmenetileg csökkenhet a felhőzet. Többfelé várható csapadék. Az esőt észak, északkelet felől egyre inkább havas eső, havazás válthatja, majd az északkeleti országrészben átmenetileg csökkenhet a csapadékhajlam. Sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati, nyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4, +4 fok között várható. Délután északkeleten csupán kevéssel fagypont fölötti, míg délnyugaton 7 fok körüli értékekre van kilátás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vasárnap, Szenteste napján nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, csak átmeneti szakadozások lehetnek a felhőtakaróban. Több helyen várható csapadék. Hazánk délnyugati felén főleg eső, havas eső, északkeleten inkább havazás, havas eső, majd ott is egyre inkább eső valószínű. A nap második felében délnyugat felől csökken a csapadékhajlam. Sokfelé megerősödik a nyugati, délnyugati szél. Hajnalban általában -3, +3, a havas északkeleti tájakon -8, -4 fokot mérhetünk. Délután 1, 10 fok valószínű, továbbra is északkeleten lesz a hidegebb idő.

Karácsonykor hétfőn jobbára borult lesz az ég, majd egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőzet. Elszórtan előfordulhat eső. A délnyugati szelet többfelé erős lökések kísérik. A minimum 0 és +7 fok között várható. A maximum-hőmérséklet 7 és 14 fok között alakul. Kedden nagyrészt erősen, majd gyengén felhős időre számíthatunk. Helyenként előfordulhat eső. Sok helyütt kísérik erős lökések a nyugati, északnyugati irányú szelet. Hajnalban 0, +7, délután 7, 13 fokot mutathatnak a hőmérők. 

Címkék:
karacsony, havazás, szél, szélvihar, időjárás, eső, omsz, köd, meteorológia, idő, esőzés, országos meteorológiai szolgálat, időjárás előrejelzés, időjárás jelentés,