Kiakadt Lázár János a Volán-sztrájkon: “Senki nem tud ekkora béremelést adni"

Pénzcentrum2023. december 9. 16:37

Megszólalt Lázár János a Volánbuszok követeléseivel kapcsolatban. Jogosnak tartja a béremelést, de a mértékével nem ért egyet az építési és közlekedési miniszter- összegezte a 24.hu. 

Lázár kijelentette, hogy a Volánbusznál működő közel két tucat szakszervezet közül csak egy követel olyan túlzó béremelést, melyet számukra elfogadhatatlannak tart. A politikus szerint a sztrájk jogszerűsége erősen kérdéses, tekintettel arra, hogy 2023-ra már létrejött a bérmegállapodás, amit a munkáltató teljes mértékben betart.

Ellenben a bíróság első fokon jóváhagyta a sztrájkkezdeményezést. Lázár azt írta, hogy a felelőtlenül viselkedő szakszervezettel további jogi lépéseket tesznek, míg a felelős, többi két tucat szakszervezettel további tárgyalásokat terveznek. A politikus hangsúlyozta, hogy már megállapodtak 2023-ra, és az 2024-es bérfelzárkóztatásról is a tárgyalóasztalnál fognak egyezségre jutni.

A béremelés igénye jogos, a 25 százalékos mértéke viszont teljesen irreális, eltúlzott. Senki, sehol nem tud ekkora bérfejlesztést végrehajtani nemhogy az állami, de még a magánszektorban sem

– reagált a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet vasárnapra és hétfőre meghirdetett munkabeszüntetésére Lázár János építési és közlekedési miniszter.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címlapkép forrása: MTI/MTVA

Címkék:
utazás, közlekedés, sztrájk, béremelés, szakszervezet, volán, politikus, lázár, lázár jános, miniszter, volánbusz, közlekedési minisztérium, vezetők,