Nagy változás élesedik december 10-től a vasúti menetrendben: ennek rengeteg utas fog örülni

MTI2023. november 29. 07:55

December 10-től érvényes a MÁV új vasúti menetrendje, amelynek kialakításakor figyelembe vették az utasok visszajelzéseit, kéréseit - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága kedden. A tájékoztatás szerint az új menetrend kialakításakor a járási egyeztetéseken felül annak az online társadalmi egyeztetésnek a javaslatait is figyelembe vették, amelyet az Építési és Közlekedési Minisztérium kezdeményezett az utazóközönség érdekében.

A lakossági észrevételeket, javaslatokat a Budapest-Székesfehérvár, a Vác-Vácrátót-Aszód, a Pécs-Villány-Magyarbóly, a Budapest-Hatvan, a Budapest-Szolnok-Debrecen, a Debrecen-Tiszalök és a Debrecen-Mátészalka vonalak esetében építették be - közölték. Hozzátették: a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonal felújításának köszönhetően ütemes menetrend lép életbe, csökken az eljutási idő és naponta 5 pár új vonat indul Nagyváradra.

Változás, hogy Budapest és Dunaújváros között bővül a Z42-es vonatok száma, a hétvégi reggelenként gyakrabban indulnak vonatok Szolnokról és Nagykátáról - írták. Azt is kiemelték, hogy a hétvégi éjszakai TramTrain-járatok esetében kedvezőbb lesz a csatlakozás a Budapest-Szeged közötti éjszakai, hajnali vonatokhoz.

A menetrendváltozásról további részletek a MÁV honlapján találhatók - hívta fel a figyelmet a vasúttáraság. Tájékoztatásuk szerint az utasok november 29-től tudják megváltani elővételben a menetjegyeket a menetrendváltást követő időszakra - hívta fel a figyelmet a MÁV.

Felülvizsgálat és megnyúló menetidő

Idén augusztustól 10 vasútvonal esetében vonathelyettesítő buszjáratok közlekednek. Az Építési és Közlekedési Minisztérium felülvizsgálja a korábbi vasúti és a jelenlegi buszközlekedés tapasztalatait, versenyképességét, és figyelembe véve a térségben élők utazásai szokásait még az idei év végén döntés születhet a jövőbeli közlekedési formáról az érintett vonalak esetében. Az új menetrendben vonatközlekedésként szerepelnek az indulási állomások és időpontok - közölte a MÁV.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyes vasútvonalakon a menetrendszerűség, pontosság javítása, továbbá a csatlakozások megbízhatóságának növelése érdekében bizonyos vonatok menetidejét kismértékben növelték, illetve vonatok közlekedési idejét pár perccel módosították - tájékoztatott a vasúttársaság. Ezek közül néhány példa:

  • A Keleti pályaudvar felé közlekedő InterCity-k Miskolcról 3 perccel később, óra 33 perckor indulnak, menetidejük Budapestig 7 perccel hosszabb, a Budapest felé közlekedő Agria InterRégió vonatok füzesabonyi várakozása 5 perccel megnövekszik, Budapest-Keletibe óra 5-kor érkeznek.
  • A főváros felé közlekedő Mátra InteRégió vonatok 5 perccel később, óra 35-kor érkeznek Budapestre.
  • A Miskolc–Tiszai –Füzesabony irányban közlekedő személyvonatok 12 perccel korábban, óra 21-kor indulnak Miskolcról.
  • A 94-es számú Miskolc―Tornanádaska vonalon 10-14 perccel nő az eljutási idő.
  • A 100-as számú Budapest―Szolnok―Debrecen―Nyíregyháza―Záhony vonalon a vonatok a Nyugati pályaudvarról 3 perccel korábban indulnak, illetve a Nyugatiba 2 perccel később érkeznek. Az InterCity vonatok menettartama Budapest-Nyugati és Nyíregyháza között 6 perccel, Nyíregyháza és Budapest között 5 perccel növekszik.
  • A Kisköre és Kisújszállás szakaszon 4-5 perccel nő a menetidő, a vonal két végállomásán csak úgy biztosíthatóak a kedvező, rövid idejű csatlakozások, ha naponta négy esetben a Kisújszállásról Kál-Kápolnára közlekedő személyvonatok 54 percet tartózkodnak Kisköre állomáson, egyes vonatok pedig 1-2 órával később közlekednek. A vonalon összeségében háromórás vonatkövetés alakul ki.
  • A távolsági vonatok Nyugati pályaudvarról 3 perccel korábban indulnak és Szegedre 1 perccel később érkeznek, ellenkező irányban a vonatok pedig 1 perccel korábban indulnak Szegedről és a Nyugatiba 2 perccel később érkeznek.
  • A Nyugati pályaudvarról hétvégi és ünnepnapokon 5:18-kor, 7:18-kor, 13:18-kor és 19:18-kor induló és Kecskemét állomásig közvetlenül közlekedő S21-es vonatok (2920, 2922, 2944 és 2928-as számú) csak Lajosmizséig közlekednek, így Lajosmizse állomáson a Kecskemét felé utazóknak másik vonatra kell átszállni.

Címkék:
utazás, közlekedés, MÁV, Budapest, menetrend, vasút, változás, debrecen, vonatok, nyugati,