Kiadták a riasztást, kemény havazás csap le erre az országrészre: 20 centinyi sem kizárt, itt a friss térkép

Pénzcentrum2023. november 28. 07:05

Kedden országszerte várható csapadék, döntően eső. Északkeleten havazni fog, Borsod és Nógrád megyére a figyelmeztetést is kiadták.

Kedden a nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Borsod és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt keddre:

Hol havazhat Magyarországon kedden?

Az Időkép térképe szerint az északkeleti országrészben bizonyos területeken nem kizárt, hogy 15-20 centi hó hulljon kedden. A portál szerint a hózóna egészen Vác vonaláig elérhet, ott viszont már csak 0-2 centire kell számítani.

Mi lesz a hét további részében?

Kedd estétől szerda reggelig tovább szakadozik, majd csökken is a felhőzet, de északkeleten, keleten hajnalban, reggel is maradhatnak borult körzetek. A tartós csapadék mindenütt megszűnik, ugyanakkor az éjszaka első felében főként az Észak-Dunántúlon, a hajnali órákban az északkeleti harmadban ismét előfordulhat záporos csapadék - egyre inkább havas eső zápor, hózápor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az északnyugati szél nagy területen lesz erős, elsősorban a Bakonyban és a Kisalföldön viharos lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően -5 és +1 fok között alakul, de a szélvédett, derült, havas északkeleti tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet.

Szerdán az ország nagy részén napközben kevés felhőre, napos időre számíthatunk, az északkeleti, keleti harmadban lehet több a felhő, arrafelé hózápor kialakulhat. Az északnyugati szelet többfelé kísérik erős széllökések, majd a nap második felétől mérséklődik, és délire fordul a légáramlás. Kora délutánra -1 és +4 fok közé emelkedik a hőmérséklet, az északkeleti tájakon lesz a hidegebb. 

Csütörtökön erősen megnövekszik a felhőzet és napközben nagyrészt borult időre számíthatunk. Növekszik a csapadék esélye: döntően eső várható, de az északi megyékben havazás, havas eső is lehet. Nagy területen megerősödik a délnyugati, déli szél. A minimum általában -7, -1 fok között alakul, de északkeleten -8, -11 fok is lehet. Napközben délnyugat felől enyhébb levegő érkezik, a maximum-hőmérséklet -2 és +10 fok között várható. 

Címlapkép: Máthé Zoltán, MTI/MTVA

Címkék:
utazás, havazás, időjárás, hőmérséklet, eső, tél, csapadék, esőzés, havaseső, országos meteorológiai szolgálat, időjárás előrejelzés,