Közlekedő Tömeg: nem váltak be a vonatpótló buszok, vissza kell vonni a vasútvonalak bezárását

Pénzcentrum2023. november 17. 21:04

Az utasok jelentős része eltűnt a nyári mellékvonal-bezárások miatt indított pótlóbuszokról. A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint vissza kell vonni a vasútvonalak bezárását.

Három hónappal a mellékvonal-bezárások után kijelenthető, hogy az utasok jelentős része más alternatívát választott a vonatpótló buszok helyett – olvasható a Közlekedő Tömeg Egyesület közleményében. Az egyesület szerint közérdekű adatigénylésükre a MÁV-Start és a Volánbusz elismerte, hogy a vonatpótló buszok mellett már az első hónapban lényegesen kevesebb utas döntött.

Van olyan vonal, ahonnan a korábbi utasok kétharmada eltűnt, országosan pedig havi háromezer utazás lehetetlenült el az augusztusi döntés hatására – írják. A tíz vonalon átlagosan 30,4 százalékos visszaesés történt a jegyeladásokban, az egyetlen kivétel a nagyatádi szárnyvonal, amin minimális emelkedés okozott a jegyellenőrzés ismételt bevezetése. Az egyesült szerint a regionális vasúti közlekedés a vidéki régiókban élők életminőségét érdemben befolyásoló közszolgáltatás, ezért egészében vissza kell vonni a nyári vonalbezárásokat.

 
Címkék:
vonat, vasút, busz, autóbusz, pótlóbusz, bezárás, vonatpótló, vasúti menetrend,