Kongatják a vészharangot: komoly nehézségekbe ütközhet a jogosítvány megszerzése

Portfolio2023. november 17. 18:28

A Magyar Autóklub (MAK) levélben fordult az EP Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottságának  (TRAN) magyar EP-képviselőihez, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetséggel együtt (FIA) kérje a B+ kategória bevezetésére vonatkozó javaslat elutasítását - közölte a civil szervezet.

A TRAN a Bizottság elnökét, Karima Dellit (Zöldek, FRA) jelölte ki a felülvizsgálat javaslatainak elkészítésére - olvasható a Portfolión. Karima tervezetében előirányozza a B kategória felosztását, mely szerint egy új B+ kategóriával lehetne csak 1,8 t össztömeg feletti járműveket vezetni.

Így a közlekedésbiztonságot elősegítő járműbiztonsági rendszerekkel, valamint az akkumulátorok okozta súlynövekedés miatt a járműasszisztens rendszerekkel felszerelt új típusokat, illetve az elektromos autók nagy részét csak komoly anyagi és időráfordítással, új jogosítvány megszerzésével vezethetnénk - hívják fel a figyelmet.

A tervezet szerint a B+ kategória megszerzésére

  • kétéves B kategóriás jogosítvány birtokában,
  • valamint 21 év felett lenne lehetőség.

A szeptemberi szakbizottsági ülésen a képviselőcsoportok nem támogatták a javaslatok egy részét. A MAK a bizottsági szavazás előtt levélben fordult a TRAN Szakbizottság magyar EP képviselőihez és a Nemzetközi Automobil Szövetséggel együtt (FIA) kérte a B+ kategória bevezetésére vonatkozó javaslat elutasítását, mert az komoly anyagi és gyakorlati terhet róna a lakosságra, a személygépkocsival dolgozókra, és akadályozná a környezetvédelmi célkitűzéseket.

Címkék:
akkumulátor, jogosítvány, elektromos autó, szavazás, javaslat, közlekedésbiztonság,