Undorító lények a magyar szállodákban: bármelyik hotelszobában, apartmanban ott lehetnek

Pénzcentrum2023. október 22. 15:33

Korábban az alacsonyabb kategóriájú szállásokon félhettünk csak az alattomos vérszívóktól, ma már azonban butik- és luxushotelekben is megjelentek.

Egészen komoly ágyi poloska járvány söpört végi Európán az ősz elején: Páris és London szálláshelyeit ellepték a vérszívók, de megjelentek a metró és a moziülések kárpitjain is. A jelenség nem szokatlan, a méretei azonban idén már aggasztóak.

"Minden nyár végén nagymértékű növekedést tapasztalunk az ágyi poloskák számában" - mondja Jean-Michel Berenger, a marseille-i kórház entomológusa, a téma vezető franciaországi szakértője. Ez azért van, folytatja, mert az emberek júliusban és augusztusban sokat utaznak, és a csomagjaikban viszik őket haza. Igaz, egy brit kártevőirtó vállalat azt közölte, hogy

2023 második negyedévében 65%-kal megugrott az ágyi poloskák előfordulása az Egyesült Királyságban az egy évvel korábbihoz képest.

Korábban az alacsonyabb kategóriájú szállásokon félhettünk csak az alattomos vérszívóktól, ma már azonban butik- és luxushotelekben is megjelentek. Szerencsére a poloskák egészségügyi kockázata csekély: a csípésük ugyan viszket és kellemetlen, főleg a vele járó pszichózis, kórokozókat azonban nem terjesztenek. Egyelőre.

Esélytelen a védekezés

Terjedésük nem annyira a rossz higiénia és a piszkos metrószerelvények miatt indulhatott meg, sokkal inkább a globalizáció, az éghajlatváltozás és az evolúcióbiológia újabb elrettentő példája. A meleg városok ugyanis ideális környezetet biztosítanak az ágyi poloskák számára. Az évtizedek óta széles körben használt kémiai rovarölő szerek pedig lassan elvesztik hatásukat - írja az Economist.

Ezek a rovarok legszívesebben meleg környezetben élnek, ahol sok sötét búvóhely van. A városok és a zsúfolt lakótömbök ideálisak számukra. A bútorok rejtekhelyein, a matracok varrásaiban vagy a falak repedéseiben húzódnak meg, és éjszaka jönnek elő táplálkozni. A meleg, központilag fűtött lakások felgyorsítják életciklusukat, ami súlyosbítja a problémát - ahogyan a melegedő éghajlat is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A második világháborút követően bevezetett és széles körben alkalmazott rovarölő szerek, például a ddt, majdnem teljesen kiirtották a poloskákat az otthonokból. Ez a vegyi támadás azonban erős evolúciós nyomást gyakorolt a rovarokra, hogy ellenállást fejlesszenek ki a mérgekkel szemben. Ahogy a baktériumok ellenállóképességet fejlesztettek ki számos antibiotikummal szemben, amelyeket egykor az elpusztításukra használtak, úgy

a modern poloskák is szinte sebezhetetlenek néhány rovarölőszerrel szemben.

Ezt a növekvő ellenállást fokozta az ellenük bevethető vegyi anyagok kimerülő arzenálja. Az olyan gázosító szereket, mint a hidrogén-cianid, a kén-dioxid és maga a ddt ma már a legtöbb helyen túl mérgezőnek tekintik a használathoz. A piretroidok, amelyek számos kereskedelmi forgalomban kapható rovarölő permetszer hatóanyagai, biztonságosabbak, de évről évre kevésbé hatékonyak.

Címkék:
utazás, szálloda, london, meleg, párizs, éghajlat, poloska, városok, globalizáció,