Jól kifogták a Balatonnál, Velencei-tónál, Tisza-tónál nyaralók: rég volt ekkora vihar, mint ami készül

Pénzcentrum2023. augusztus 5. 18:16

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss előrejelzése szerint a Balatonnál a mérsékelt (10-20 km/h) északi, északnyugati szél többször megélénkülhet (25-35 km/h), estig elsősorban nyugaton időnként meg is erősödhet (40-45 km/h). Az éjszaka második felében a nyugati, északnyugati irányúvá váló szél helyenként (elsősorban a középső és keleti medencében) megerősödhet (40-50 km/h), hajnaltól a Balaton keleti részén már egy-egy viharos (55-65 km/h) széllökés is lehet. 

A Velencei-tónál a gyenge-mérsékelt (5-20 km/h) nyugatias (ény, ny, dny) légmozgás kora estig, illetve hajnaltól megélénkülhet (25-30 km/h), reggeltől meg is erősödhet (35-45 km/h). Intenzívebb záporok hatására egy-egy erős (40-50 km/h), zivatarban viharos (55-65 km/h) széllökés nem zárható ki. Borult időre van kilátás. Kora estig a térség keleti felében előfordulhatnak intenzívebb záporok, a Velencei-tónál zivatar is lehet, míg nyugaton többször eleredő eső lesz a jellemző. Estétől gyengül a csapadék intenzitása és az éjszaka nagy részében a legtöbb helyen legfeljebb kisebb eső lehet. Az éjszaka második felében (nagyobb eséllyel hajnaltól) ugyanakkor a Balatonnál már záporok is kialakulhatnak. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet 16, 17 fok körül, a vízparton 18, 19 fok körül alakul.

A Balaton Siófoknál 23.5, a Velencei-tó Agárdnál 25 fokos. A Tisza-tónál az élő Tisza vizének hőmérséklete 25.5 fok. A Balaton nyugati, középső és keleti medencéjéban is az elsőfokú viharjelzés érvényes. Velencei-tónál és Tisza-tónál pedig a másodfokú viharjelzés érvényes.

A Tisza-tónál mérsékelt (10-25 km/h) déli, délnyugati szél intenzívebb záporok környezetében megélénkül-megerősödik (30-50 km/h), zivatarral viharossá fokozódik (60-80 km/h). Hevesebb zivatarral erősen viharos, 90 km/h-t meghaladó széllökés sem zárható ki.

Késő délután erősen megnövekszik a felhőzet és éjszaka borult időre van kilátás. Több hullámban várható csapadék: késő estig zivatarok, heves zivatarok is elérik a tavat felhőszakadás kíséretében, majd az éjszaka második felében tartósabb eső, záporok érkezhetnek. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet 18, 19 fok körül alakul.

Vasárnap a Balaton keleti felében a mérsékelt-élénk (20-30 km/h) alappal fúj északnyugati, nyugati szelet gyakran élénk (30-40 km/h), többször erős (45-55 km/h) széllökések kísérhetik. Elsősorban délelőtt egy-egy viharos (60-65 km/h) lökés is lehet. A Balaton nyugati részén a mérsékelt (10-20 km/h) nyugati, északnyugati szél többször megélénkül (25-35 km/h), időnként meg is erősödhet (40-50 km/h). Délután nyugat felől mérséklődhet a szél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Velencei-tónál a mérsékelt (15-25 km/h) északnyugati, nyugati szél gyakran megélénkül (30-40 km/h), többször meg is erősödik (45-55 km/h). A szél zápor, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat (60-75 km/h). Borult időre van kilátás kora délutánig többször esővel, záporokkal. A délután második felére elvékonyodhat a felhőzet, átmenetileg csökken a csapadékhajlam. Kora estétől a Balatonnál ismét lehet csapadék: intenzívebb záporok, zivatarok érkezhetnek nyugat felől. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 20, 21, keleten 18, 19 fok körül alakul. Késő estére 15, 16 fok köré hűlhet a levegő.

A Tisza-tónál délelőtt a mérsékelt (10-20 km/h) déli, délnyugati szél időnként megélénkülhet (25-30 km/h), intenzívebb zápor környezetében akár meg is erősödhet (~ 40 km/h). A déli óráktól a szél már csapadéktól függetlenül is egyre gyakrabban megélénkül (25-35 km/h), majd többször meg is erősödik (40-50 km/h). Délután akár egy-egy 55 km/h körüli széllökés is lehet. Délelőtt még borult, csapadékos időre van kilátás tartós esővel, záporokkal. Kora délutánra elvonul a csapadék, vékonyodik, szakadozik a felhőzet és délután már rövidebb időre a nap is kisüthet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 21 fok körül alakul. Késő estére 16, 17 fok köré hűl le a levegő.

Címkék:
Balaton, vihar, szél, szélvihar, időjárás, zápor, meteorológia, előrejelzés, viharjelzés, éjszaka, országos meteorológiai szolgálat, időjárás előrejelzés, széllökés, tisza, széllökések, nyugati, velencei-tó, tisza-tó, gigavihar, záporok,