Ezekre a megyékre sújt le a mai gigavihar: 6 helyen még mindig marad a pusztító hőség

Pénzcentrum2023. július 20. 07:57

Ma napközben helyenként kell zivatarokra számítani, főként az északkeleti, kisebb eséllyel a nyugati tájakon. A zivatarok környezetében főként északkeleten lokálisan előfordulhatnak heves kísérőjelenségek. A heves zivatarokat viharos széllökés (60-80 km/h, helyenként akár 90 km/h), jégeső (jellemzően 1-2 cm átmérőjű) és intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt 10-20 mm) kísérheti. Estére fokozatosan lecseng a zivatartevékenység - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

A hőség egyes országrészekben továbbra is kitart. Tovább mérséklődik a meleg, de a Kisalföldön, valamint a délkeleti megyékben még 25 fok közelében, vagy kevéssel afelett alakul a középhőmérséklet.

A délelőtti órákig még a déli megyékben lehetnek felhősebb körzetek, valamint a köd és párafoltok is fokozatosan feloszlanak, majd a nap további részében sok napsütés valószínű a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett. Elsősorban az ország északkeleti harmadában és az Alpokalján van nagyobb esély záporra, zivatarra. Az északi, északnyugati szél nagy területen megélénkül, időnként meg is erősödik, továbbá zivatarok környezetében lehet még átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 34 fok között várható. Késő estére 19, 26 fok közé hűl le a levegő.

Csütörtök éjjel az ország nagy részén derült lesz az ég, majd az éjszaka második felétől nyugat felől felhőzet érkezik, és vele együtt a Dunántúlon megnövekszik a csapadékhajlam. Az északi, északkeleti szél gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul. Az északi völgyekben ennél pár fokkal hűvösebb is lehet a pénteki hajnal. 

Zivatarveszély miatt csütörtökre 5 megyére adtak ki riasztást, Zala, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyékre elsőfokút, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokút. Továbbra is figyelmeztetnek, hogy 6 vármegyében a napi középhőmérséklet 25 °C felett alakulhat: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyékben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pénteken az egész országban elsőfokú riasztás lép érvénybe a zivatarok miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! - írja a met.hu. Kettő megyében, Békésben, Csongrád-Csanádban pedig még mindig hőség lesz - erre figyelmeztettek.

Címkék:
riasztás, szél, időjárás, hőség, hőmérséklet, ország, meteorológia, megye, országos meteorológiai szolgálat, időjárás előrejelzés, zivatarok, vármegye,